Od 11. do 17. novembra 2024 bomo prvič obeleževali Teden slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS. 15. novembra 2024 bo tudi letos potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen omenjenih projektov je ozaveščanje o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmislek o naših prehranjevalnih navadah in zmanjševanje odpadne hrane.
Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin. Letos pa enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponujamo že od samega začetka tega projekta.
Na naši šoli bomo na ta dan pripravili tradicionalni zajtrk (mleko, maslo, kruh, med in jabolko) in z učenci izvedli delavnice z naslednjimi vsebinami:
1. razred: med,
2. razred: mleko,
3. razred: žita (kruh),
4. razred: lokalno pridelano sadje in zelenjava,
5. razred: pomen zajtrka,
6. razred: slovenska hrana v literaturi (pregovori, pesmi, proza),
7. razred: informacije na embalaži živil,
8. razred: pijača (količina sladkorja v znanih komercialnih pijačah v primerjavi z vodo),
9. razred: izračun energijske vrednosti tradicionalnega slovenskega zajtrka in poraba le te pri telesni dejavnosti.
Zapisala: Jasna Lampreht
Oznake: kulturna šola, Zdrava šola