Učenci 8. (Kaja, Maša, Nika, Lara in Anja) in 9. razreda (Urška, Sinja, Mia, Neja, Luka in Bennet) smo se skupaj z mentoricama Metodo Ljubec in Katjo Nemec v času od 18. do 25. 5. 2016 udeležili mednarodne izmenjave v kraju Sömmerda v Nemčiji.

Na pot smo se podali z vlakom zjutraj, v sredo, 18. 5. 2016. Naša pot se je začela v avstrijskem mestu Spielfeld ter se nadaljevala skozi avstrijska mesta Graz, Bischofshofen in Salzburg, in nemška mesta München, Nürnberg, Würzburg in Erfurt. Ob prihodu v mesto Sömmerda so nam na železniški postaji pripravili topel sprejem učenci šole Albert-Schweitzer-Gymnasium Sömmerda in njihove učiteljice. Naši učenci so en teden preživeli pri družinah učencev omenjene šole, kjer je za njih bilo lepo poskrbljeno.

Prvi dan je bil namenjen medsebojnemu spoznavanju učencev in učiteljev, ogledu šole ter sprehodu po mestu Sömmerda, kjer nas je sprejel in pozdravil župan mesta. Drugi dan so se učenci razdelili v različne skupine. Po skupinah so ustvarjali z vodo pri pouku likovne umetnosti, izvajali poskuse z vodo pri pouku kemije ter se naučili pesem o vodi v treh različnih jezikih, nemščini, angleščini in seveda slovenščini pri pouku glasbene umetnosti. Popoldne je sledilo raziskovanje srednjeveškega mesta Erfurt in ogled stolne cerkve z enim izmed največjih zvonov v Evropi, imenovanem ‘Gloriosa’. Soboto in nedeljo so učenci preživeli individualno v gostiteljskih družinah. V ponedeljek so si učenci z učiteljicami ogledali vodovodni sistem za pridobivanje pitne vode ‘Trinkwasserwerk Luisenthal’ in jez ‘Ohratalsperre’.

V torek, naš zadnji dan v Nemčiji, smo se na prireditvi za gostiteljske družine in učitelje šole predstavili. Naši učenci so v nemškem jeziku predstavili našo državo Slovenijo, naše večje znamenitosti (med drugim Bled, Postojno in Ljubljano), našo pokrajino Prlekijo in Ljutomer ter seveda našo šolo. Učenci nemške šole in naši učenci so skupaj zapeli pesem ‘We are the world’, ki so se jo naučili drugi dan našega gostovanja. Med prireditvijo so se gostje posladkali s slovenskimi dobrotami, ki so jih pripravili naši učenci in učenci nemške šole.

V sredo zjutraj smo se polni novih izkušenj in pridobljenih novih prijateljstev podali na pot domov proti Mariboru, kjer so nas že nestrpno pričakovali starši. Slovo od novih prijateljev ni bilo preprosto, smo pa si bili vsi enotni, da se bomo še srečali.

 Neja, Luka, Mia, Bennet, Urška, Sinja (9. razred):

Za izmenjavo smo se odločili, ker smo bili mnenja, da je to pozitivna izkušnja. Izmenjave se nas je udeležilo 11 učencev, od tega 6 učencev iz 9. razreda in 5 učencev iz 8. razreda. Tam smo spoznali nove prijatelje, s katerimi smo se morali pogovarjati v drugih jezikih, s čimer smo pridobili še več znanja in se še bolj povezali s tujimi jeziki. Spoznali smo tudi njihovo družino, način življenja in potek dela pri pouku.

 Anja, Maša, Nika, Lara in Kaja (8. razred):

Zakaj smo se odločili, da bomo šli v Nemčijo? V Nemčijo smo se podali po novo izkušnjo. Želeli smo potovati, odkrivati »svet« izven Slovenije, želeli smo preizkusiti našo samostojnost, iznajdljivost, spretnost in v prvi vrsti rabo nemškega jezika. Prav tega samo se najbolj bali, vendar smo po 8 dneh ugotovili, da je bil strah odveč in da smo se odrezali več kot odlično, kajti sporazumevanje nam ni predstavljalo večjih težav. Tako smo le še utrdili znanje nemškega jezika in ugotovili, da smo lahko ponosni nase.

To potovanje je preseglo vsa naša pričakovanja. Bila je res izjemna izkušnja. Če bi morali izbrati še enkrat, se vsi strinjamo, da bi še z veseljem ponovili. Vse, kar smo tam videli, doživeli, je v nas pustilo pečat in vsi upamo, da drugo leto ponovimo.

Galerija: