V nedeljo, 16. oktobra smo obeležili svetovni dan hrane, ki ga praznujemo že vse od leta 1976, ko ga je uvedla Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Na svetu je lačnih že več kot 805 milijonov ljudi, to je vsak deveti prebivalec Zemlje. Kar 70 odstotkov ljudi, ki se spopadajo s pomanjkanjem hrane, živi v Afriki, Aziji, Latinski Ameriki in na Bližnjem vzhodu, medtem pa se v razvitem svetu spopadamo s težavo odvečne in zavržene hrane, s katero bi lahko nahranili marsikatera lačna usta.

Število svetovnega prebivalstva po pričakovanjih narašča, zato se mora kmetijstvo in živilski sistemi prilagoditi na negativne posledice spreminjanja podnebja ( npr. višanje temperatur ). Pridelovanje hrane naj bi zato potekalo na trajnostni način. Trajnostna pridelava hrane pomeni, da privzamemo prakse, ki omogočajo, da na enaki površini pridelamo več, z manj sredstvi in premišljeno rabo naravnih virov. Pomemben del tega je tudi zmanjšanje izgub pridelkov še pred izdelavo končnega produkta – bolj učinkovito žetvijo pridelkov, shranjevanjem, pakiranjem, transportom, infrasturukturo in drugimi mehanizmi.
To je razlog, zakaj je globalno sporočilo svetovnega dneva hrane 2016: ” Podnebje se spreminja. Poljski pridelki se morajo tudi.” (“Climate is changing. Food and agriculture must too.”) Vsak od nas lahko koristno prispeva k vsemu temu. S tem, da pri izbiri hrane nismo izbirčni in se nad njo ne zmrdujemo. Hrano moramo spoštovati, saj je vir življenja!

Tudi na naši šoli spoštujemo hrano in se veliko pogovarjamo o primernem odnosu do ravnanja s hrano. To je tudi eden izmed razlogov, da naša šola sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ “Internationale Essenentdecker auf Spurensuche” oz. “Mednarodni raziskovalci na poti do zdrave prehrane”.

Od 17. 10. do 21. 10. 2016 poteka na šoli projektni teden v okviru projekta Erasmus+ na temo »Z zdravo prehrano do boljšega počutja«. Učenci bodo vključeni v projektni teden preko različnih dejavnosti, ki se bodo izvajale pri pouku.

 

Zapisale: Anja Pušenjak, Lara Slana, Kaja Bratuša (učenke 9. razreda), Katja Nemec (koordinatorica projekta Erasmus+)

Projektni teden v OPB 1

Projektni teden pri KEM

Projektni teden v OPB 2