Tradicionalno-lokalna tržnica

Učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci pripravili tržnico tradicionalno-lokalne hrane.

Dan slovenske hrane, 18. 11. 2016, so učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci pričeli s tradicionalnim zajtrkom. Šolo je nato zajel delovni nemir. Učenci so pekli medene kekse, luščili koruzo in jo mleli v moko, pripravljali so skuto, maslo, mešali domače jogurte, zbirali tradicionalne recepte ter spoznavali bližnjo ekološko kmetijo in delo čebelarjev, ki ga je učencem predstavil Tadej Gospodarič.

Na šoli se zavedajo, da je lokalna hrana najbolj zdrava, to so vedeli že naši dedki in babice.  Tako smo k sodelovanju povabili starše in stare starše, ki so nam prinesli veliko domačih sestavin, hrane in napitkov. Stojnice na tržnici so se šibile pod dobrotami kot so: kvasenice, skutini žepki, kruh, med, žganci, solate, zaseka, meso iz tünke, domači sokovi iz zelišč in jabolk. Nekateri učenci so s ponosom predstavili proizvode, pri pridelavi katerih doma aktivno sodelujejo.

OŠ Janka Ribiča Cezanjevci je kot članica Mreže zdravih šol Slovenije aktivna tudi na gibalnem področju, saj je za zdravje poleg raznovrstne prehrane pomembna tudi telesna aktivnost. Tako so bili učenci in učitelji v rekreativnem odmoru deležni aerobne vadbe pod vodstvom Jasne Lipovec.

Dan so sklenili s prireditvijo, na kateri se je vsak razred predstavil z običajem, ljudskim plesom, petjem in igrami. Prireditev so si ogledali tudi otroci iz Vrtca Cezanjevci. Za presenečenje pa je poskrbel obisk predsednika Čebelarske zveze Ljutomer Branko Bratinščak in Medene kraljice Slovenije Mateje Šoštarič, ki je šoli podelil zahvala za desetletno sodelovanje pri izvedbi medenega zajtrka.

Učenci bodo današnja spoznanja o lokalno-tradicionalni prehrani predstavili tudi širšemu svetu, v projektu Erasmus+.

 

Zapisala: Nataša Pušenjak

Foto: Jasna Lampreht, Klavdija Sever, Katja Nemec, Nataša Pušenjak