Osnovna šola v Cezanjevcih je v začetku septembra 2016 začela dvoletni mednarodni projekt na temo »Internationale Essentdecker auf Spurensuche« in tako odprla svoja vrata v Evropo. V času od 2. do 8. aprila bo Evropa bivala v Cezanjevcih.

V tem tednu bo Osnovna šola Janka Ribiča Cezanjevci gostila 24 učencev in 9 učiteljev partnerskih šol v okviru mednarodnega projekta Erasmus+.

Učence iz Madžarske, Italije, Nemčije, Poljske in Litve bodo gostili učenci naše šole na svojih domovih. Teden mednarodne izmenjave na temo zdrava prehrana, bo namenjen spoznavanju šole, njene okolice in ogledu nekaterih slovenskih znamenitosti. Naši in tuji učenci se bodo vključili v pouk in različne dejavnosti, ki bodo vezane na tematiko izmenjave, in sicer: »Festival der guten Küche – kein Essen wegwerfen«.

V ponedeljek, 3. aprila je potekala uvodna prireditev, na kateri so se prestavili najmlajši učenci naše šole in pevski zbor. Starejši učenci so se izkazali z znanjem nemškega jezika pri predstavitvi države, okolice in šole. Tudi mlajši učenci so imeli možnosti pokazati svoje zanje nemščine, ko so spoznavali naše goste. Goste naše šole in učence sta nagovorili ravnateljica Brigita Hojnik in koordinatorica projekta Katja Nemec.

Učenci in učitelji so svojim gostom razkazali šolo, nato pa se podali na sprehod ob čudovitem spomladanskem vremenu do vrtca, kjer so kratek program pripravile vzgojiteljice in otroci vrtca. Vzgojiteljice so prisotne pozdravile v slovenskem in nemškem jeziku.

V torek, 4. aprila so učenci predstavili po državah, kaj in koliko hrane ostane, se zavrže oz. v katere namene jo uporabijo. Po malici so se učenci skupaj z mentorji podali peš v Ljutomer, kjer so bili deležni sprejema v mestni hiši pri županji, mag. Olgi Karba. Županja jih je nagovorila in izrekla prisrčno dobrodošlico v naši občini, zraven slovenskega tudi v nemškem in angleškem jeziku. Vsi so bili zelo navdušeni nad takim sprejemom.

Ogledali so si tudi mesto Ljutomer s svojimi znamenitostmi. V popoldanskem času so imeli delavnice, v katerih si je vsak učenec izdelal svoj predpasnik in pobarval svoj pirh. Bilo je res nepozabno in doživeto.

V sredo, 5. aprila pa se podajo malo dlje v Slovenijo. Ogledali si bodo mesto Ljubljana in Postojnsko jamo.

Učenci bodo imeli v tem času možnost uriti in širiti svoje jezikovno znanje, spoznavati drugačne kulture in predvsem pridobiti nova prijateljstva. Čaka jih zanimiv in nepozaben teden, ki se ga vsi veselijo.

 

Zapisala: Katja Nemec, Brigita Hojnik

Foto: Karla Ramšak, Manja Gospodarič