V petek, 7. 4. 2017, smo nadaljevali kuharsko oz. pekovsko. Učenci so se preizkusili v peki naših lokalnih jedi. Med drugim so s pomočjo mentoric spekli skutine in jabolčne štruklje, zlivanko in makove pletenice. Tisti, ki pekovsko niso tako spretni, so se raje odločili za obisk pouka in druženja z ostalimi učenci naše šole. Ob koncu pouka smo se vsi skupaj zbrali v šolski telovadnici, kjer so potekale plesne in pevske delavnice, vse namenjene pripravam na popoldansko mednarodno druženje.

V popoldanskem času je sledilo mednarodno druženje v šolski telovadnici, kjer smo se zbrali učitelji, učenci gostitelji, njihovi starši ter mlajši bratje in sestre in seveda naši gostje, učenci iz Litve, Nemčije, Madžarske, Poljske in Italije ter njihovi mentorji. Skupaj smo se poslovili od naših gostov, izmenjali majhne pozornosti ter skupaj zaplesali in zapeli. V ospredju je bila pesem, ki se je našim gostom še posebej vtisnila v spomin: Ti, ti, ti moja rožica od ansambla Modrijani. Seveda ni manjkalo okusnih lokalnih dobrot in slovenske narodne glasbe.

Že v petek zvečer je sledilo slovo od prvih gostov, in sicer učiteljice in učencev iz Litve. V soboto so sledili gostje iz Nemčije, Poljske, Madžarske in Italije. Ob slovesu so tekle tudi solze, vendar z obljubo, da se nekoč, nekje ponovno srečamo. Čeprav so naši gostje pri nas bivali le en teden, so pri nas, na naši majhni šoli sredi čudovite prleške vasice Cezanjevci, pustili velik pečat. Sami pa so s sabo odnesli polno novih spominov in vtisov. Na poti domov jih je spremljal predvsem občutek domačnosti in enotnosti, ki smo jim ga nudili v tem tednu druženja.

Zapisala: Katja Nemec

Foto: Karla Ramšak, Jasna Lampreht