V četrtek, 5. 9. 2017, smo se učenci od 6. do 9. razreda ob 7.00 odpravili na ekskurzijo, na Dolenjsko.

Najprej smo se ustavili na Vranskem in si ogledali muzej motociklizmov, kjer smo videli veliko starih motorjev in koles, bilo pa je tudi par starejših avtomobilov.

Nato nas je spet čakala vožnja, med katero smo se ustavili v Trojanah. Tam smo si učenci poljubno lahko kupili slastne trojanske krofe. Ko smo se posladkali, smo se odpravili naprej do Županove jame.

Pri Županovi jami, in sicer zraven Grosupljega, smo imeli nekaj manjših težav, saj je zmanjkalo elektrike. Na srečo so še te težave hitro uredile. Med časom, ko smo čakali na elektriko v jami, pa nas je naša vodička popeljala do cerkve z obzidjem, ki je nekoč služilo kot obramba pred Turki. Ker se je elektrika čez nekaj časa vrnila, smo se po ogledu cerkve odpravili v jamo. V jami smo si ogledali različne kapniške tvorbe, kot so stalaktiti, stalagmiti, zavese, špageti, opazovali pa smo tudi netopirje in jamske pajke. V jami smo spoznali kar 7 dvoran.

Ob zaključku ekskurzije smo se odpravili še na domačijo Primoža Trubarja, na kateri nam je gospod povedal, zakaj je Primož Trubar tako pomemben za nas Slovence.

Ekskurzija pa ne bi bila tako zanimiva, kot je bila, če se ne bi na poti domov še odpravili v McDonald’s, kjer smo uživali ob hitro pripravljeni hrani. V šolo smo se vrnili ob 18.30.

Upam, da bomo še doživeli veliko takih zabavnih ekskurzij!

 

Zapisala: Julija Qyteza

Foto: Jasna Lampreht, Sara Šalamun, Klementina Novak