V petek, 13. 10. 2017 smo za učence 7., 8. in 9. razreda OŠ Janka Ribiča Cezanjevci organizirali nočni maraton branja na temo petek 13. Poleg branja, ki je bilo naše glavno vodilo, smo želeli izvedeti več o popularni noči čarovnic, številu 13, besedni zvezi petek trinajstega, o pomenu ognja, ognjišča …

Pridružila se nam je diplomirana umetnostna zgodovinarka in diplomirana anglistka jezika s književnostjo Dona Pratnekar, animatorka v povezavi z naravnim življenjem in umetnostjo staroselcev.

Pod vodstvom tabornice Metode Ljubec, smo oktobrski nočni maraton branja  začeli z nabiranjem suhljadi, pripravo ognjišča in prižiganjem ognja. Glasba tradicionalnih ljudskih piščali nas je peljala skozi mračni gozd, štirinožni prijatelj Vili pa je vodil skupino do izkopanega ognjišča. Popekli smo nekaj prigrizkov in si pripovedovali srhljive in čudne zgodbe, kakor se za petek trinajstega spodobi. Poleg navadnih smrtnikov se je nočne čajanke udeležilo tudi nekaj vampirjev, čarovnic, vešč in seveda učitelj Vili. Ogenj, hrana in zgodbe že od samih začetkov povezujejo človeštvo, še posebej v tem obdobju, ko so dnevi vse krajši, noči pa daljše, in ko se pripravljamo na obeležitev tistih, ki jih ni več z nami. Bliža se popularna noč čarovnic, ostanek prastarih ljudskih običajev ob zadnji žetvi in zahvali za jesensko obilje. O izvoru in pomenu tega obdobja, navad in tradicij povezanih z maskami in svečami, smo izvedeli preko psihologije ljudskih zgodb in pravljic. Pletenje ali predenje tako tkanin kot zgodb je še ena aktivnost, ki se je včasih izvajala v hladnem delu leta. Tako smo v šolskih prostorih spletli pisane lovilce sanj, ki nam bodo skozi temačne zimske dneve pomagali odganjati more in skrbi. Izvedeli o simbolizmu in načinu delovanja mreže, lesa v obroču in okrasili obod s peresi.

Učiteljica Jasna Lampreht je skrbela za organizacijo in izvedbo nočnega maratona branja ter izvedbo različnih dejavnosti med branjem. Izdelali smo si instrumente in z njimi prebudili tiste, ki so prehitro zaspali. Predstavljali smo brano knjigo, brali odlomke iz njih in jo tako želeli čim bolje predstaviti drugim udeležencem. Pogovarjali smo se o pomenu knjige nekoč in danes, o izgledu in promociji svoje knjige, če bi jo kdaj napisali in izdali. Da nismo prehitro zaspali smo izvedli še nekaj gibalnih vaj s knjigami ter ples v »maskah«, za jutranjo telovadbo pa je poskrbela učiteljica Katja Nemec.

Zapisala: Dona Pratnekar, Jasna Lampreht

Foto: Katja Nemec, Jasna Lampreht, Sara Šalamun