Na sončno nedeljo, 15. 10. 2017, se je 5 učencev ( Lara, Betina, Maša, Val in Tilen) skupaj z učiteljicama Katjo Nemec, koordinatorko projekta Erasmus + na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci in Karlo Ramšak, podalo na tedensko izmenjavo v eno najlepših evropskih mest, v Budimpešto. Polni pričakovanj in vsi nestrpni smo se zbrali na železniški postaji v Ljutomeru. Točno opoldne smo vstopili na vlak in pomahali staršem. Po dobrih petih urah smo prispeli v Budimpešto, kjer so nas že pričakali učitelji in starši, pri katerih so se nastanili naši učenci. Prav vsi smo imeli v sebi kanček strahu, a hkrati smo bili pripravljeni na nepozabno dogodivščino.

V ponedeljek, 16. 10., smo se zjutraj zbrali na šoli, kjer so nas madžarski učenci in učitelji sprejeli s prisrčnim program in nam razkazali šolo. Učenci so bili navdušeni nad družinami, pri katerih so se nastanili. Vsaka izmed držav (Madžarska, Slovenija, Nemčija, Italija, Poljska in Litva) se je predstavila s svojim programom. Naši učenci so s ponosom zapeli Zdravljico ter se predstavili v nemškem jeziku. Vsak je povedal nekaj o sebi in skozi glasbeno-plesni program smo vse v dvorani resnično navdušili. Učenci so se skozi različne igre in kvize lažje spoznali, navezovali stike in tako pridobivali znanje nemškega jezika. Pridobivali so na samozavesti in izkusili neponovljivo izkušnjo. Popoldan smo se z avtobusom podali na ogled mesta, kjer smo lahko skozi okno opazovali resnično enkratne stavbe, ki Budimpešto naredijo še mogočnejšo. Povzpeli smo se na najvišji hrib, s katerega je bil čudovit pogled na samo mesto.

V torek smo lahko bili tako učenci kot tudi učitelji prisotni pri pouku nemščine. Ogledali smo si več različnih razredov in ugotovili, da je njihovo znanje nemščine odlično.  Popoldan smo obiskali grajsko četrt, ki je ena največjih znamenitosti na Madžarskem. Opazovali smo lahko tudi ladjice, ki so plule po reki Donavi. Mesto krasijo številne cerkve, muzeji in spomeniki.

Sreda je bila namenjena celodnevnemu spoznavanju Budimpešte. Najprej smo se popeljali skozi mesto Esztergom, kjer smo si ogledali Baziliko. Prehodili smo 430 stopnic in razgled je bil res krasen. Na drugi strani reke Donave smo lahko občudovali Slovaško. V mestu Visegrad smo imeli tradicionalno madžarsko kosilo Ungarische Gulaschsuppe. Polni energije smo se podali v muzej na prostem, kjer so nam pokazali, kako so kruh nekoč pekle naše babice. Učenci so sami presejali moko, dodali kvas, sol in vodo ter sami zamesili testo za kruh. Seveda smo ga lahko tudi poskusili in bil je resnično okusen. Kratek sprehod skozi center tega majhnega mesta je dodal le še piko na i samemu celodnevnemu izletu.

V četrtek, 19. 10., smo se sprehodili skozi stari del mesta in obiskali muzej marcipana. Skozi voden ogled smo spoznali samo zgodovino proizvodnje marcipana in učenci so si izdelali tudi svoj košček marcipana, ki so ga poljubno okrasili in lepo zapakirali v okrasno vrečko. Popoldan smo se posamezne države predstavile vsaka s svojimi tradicionalnimi jedmi oz. kuhinjo, saj je bila tema izmenjave predvsem tradicionalne jedi vsake sodelujoče države. Naši učenci so slovenske tradicionalne jedi predstavili skozi abecedo od A do Ž. Omenili so slovenske tradicionalne jedi, kot so potica, prekmurska gibanica, prleška ‘tünka’, prleška gibanica, kvasenica, in še marsikatero drugo jed. Po predstavitvah je sledil še kviz, kjer so bili učenci pomešani iz različnih držav in so poskušali pridobiti čim več točk.

V petek, 20. 10., smo v njihovih kuhinjah pripravljali naše tradicionalne jedi, ki smo jih lahko nato preizkusili na zaključni prireditvi. Naši učenci so pripravili kruhke z zoblom in tünko. Vmes so se učenci zabavali še v športnih dejavnostih ter se naučili zapeti nekaj madžarskih pesmi. Po kosilu smo se naučili tudi nekaj tradicionalnih madžarskih plesov. Ob 15. uri so se nam pridružile družine, pri katerih so bivali naši učenci in prav zanje smo zapeli ter zaplesali tradicionalne madžarske pesmi in plese. Resnično vsi smo zelo uživali in v sproščenem vzdušju preizkusili marsikatero jed iz drugih držav.

V soboto zjutraj smo se dobili na železniški postaji. Naši obrazi niso bili tako nasmejani kot takrat, ko smo odpravljali tja. Bili smo polni nepozabnih vtisov, spominov, navezali smo nove stike in stkali nova prijateljstva. S solznimi očmi smo se poslovili od družin, ki so bile enkratne in se zahvalili učiteljem, ki so nas tako dobrosrčno in toplo sprejeli. Hkrati pa smo že tudi komaj čakali, da vidimo svoje domače. Ja, še se bomo vrnili v Budimpešto. Morda na počitnice, morda na enodnevni izlet. Vsekakor pa bomo ohranili stike z našimi madžarskimi kolegi.

OŠ Janka Ribiča namreč že drugo leto zapored sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ na temo ‘Internationale Essentdecker auf Spurensuche’. Učenci so v okviru dvoletnega projekta vključeni v različne dejavnosti, ki jih motivirajo, da razmišljajo o različnih vrstah hrane, o zdravi in nezdravi hrani, o samih sestavinah posameznih jed. Širijo svoje poznavanje tradicionalnih in lokalnih jedi, spoznavajo pa tudi jedi iz drugih držav, kot so Nemčija, Italija, Madžarska, Poljska in Litva. Med samimi mednarodnimi izmenjavami pa se urijo v znanju tujih jezikov, predvsem nemščine in angleščine. Projekt poteka namreč v nemškem jeziku, učenci pa imajo tudi možnost, da med seboj komunicirajo v angleščini. Učenci pridobivajo bogate izkušnje.

 

Besedilo in foto: Karla Ramšak, Katja Nemec