V ponedeljek, 13. 11. 2917, smo učenci od 1. do 9. razreda imeli tehniški dan. Naša šola je za en dan postala Hiša eksperimentov.

Hiša eksperimentov iz Ljubljane nas je obiskala in za en dan ustvarila majhno HIŠKO EKSPERIMENTOV kar v prostorih naše šole. Eksperimentirali smo s 60 eksperimenti, ki so bili razporejeni v treh učilnicah, učenci pa smo bili razdeljeni v več skupin, ki so krožile po učilnicah. Tako je lahko vsak učenec preizkusil vse eksperimente. Mlajši učenci morda še niso vsega razumeli, a so kljub temu pokazali veliko radovednosti in zanimanja za raziskovanje,  ob tem so razvijali vztrajnost in sodelovanje. Starejši učenci smo ob eksperimentih ponovili marsikaj, kar smo se v teh letih že učili pri pouku. Svoje znanje smo delili z mlajšimi učenci, saj smo jim po potrebi pomagali pri izvajanju poskusa ali pa smo jim razložili, kako posamezni poskus deluje. Mnogi so ob eksperimentiranju dobili ideje za pripravo samostojnih poskusov.

Predstavniki Hiše eksperimentov so pripravili tudi dve dogodivščini, ki sta se izvedli v telovadnici. Prva dogodivščina je bila za učence od 1. do 4. razreda z naslovom MEHURČKOLOGIJA, drugo dogodivščino so doživeli učenci od 5. do 9. razreda z naslovom PLINOLOGIJA.

Učenci smo ob samostojnem eksperimentiranju in ob spremljanju dogodivščine v telovadnici uživali. Dopoldne v šoli je hitro minilo, saj je bilo zelo zanimivo. Tovrstnih doživetij si še želimo.

Od 13. do 16. ure je bil dogodek odprt za javnost. V šolo so prihajali starši, stari starši in krajani, ki so si eksperimente z zanimanjem ogledali in se tudi sami preizkusili v eksperimentiranju. Tako kot smo bili navdušeni učenci, so bili navdušeni tudi zunanji obiskovalci.

 

Zapisala: Sara Šalamun, 9. r

Foto: Sara Šalamun, Katja Nemec

 

 

Oznake: ,