Učenci Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci so se spet podali na pot, tokrat v Italijo. Dva učitelja in štiri učenke (Masha, Stina, Sara in Nina) so se udeležili mednarodne izmenjave Erasmus+ v italijanskem kraju San Giovanni Rotondo, ki je od šole v Cezanjevcih oddaljen približno 1100 km.

Oš Janka Ribiča Cezanjevci sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ »Internationale Essentdecker auf Spurensuche«, v katerem zraven naše šole sodelujejo še šole iz Nemčije, Litve, Madžarske, Poljske in Italije. Do sedaj so naši učenci imeli možnost spoznati Poljsko, Litvo, Madžarsko in sedaj še Italijo. Nemčijo bodo podrobneje spoznali junija 2018. Projekt je namenjen spoznavanju drugih kultur in običajev, raziskovanju hrane, ki se vsakodnevno znajde na naših krožnikih, preizkušanju in spoznavanju tipičnih jedi drugih držav, ter preizkušanju znanja tujih jezikov pri komunikaciji s sovrstniki iz drugih evropskih držav. Naši učenci na svojih izmenjavah ne pozabijo predstavljati naše šole, naših krajev, naše države in naših znamenitosti novim prijateljem iz partnerskih držav.

V času od 18. do 24. 3. 2018 so učenke in učitelja iz Cezanjevcev imeli možnost dodobra spoznati italijansko gostoljubnost, za katero so poskrbeli učenci in učitelji tamkajšnje šole Instituto magistrale Statale Maria Immacolata. Med drugim so si ogledali kraje San Giovanni Rotondo, Eboli in Trani ter obiskali grad Castel del Monte. Preizkusili so se tudi v italijanskih plesih in pripravi tipične italijanske jedi, lazanje. Te je seveda hitro zmanjkalo, saj je bila odličnega okusa.

Učenke Nina, Sara, Masha in Stina so o svojih vtisih iz Italije napisale: »Za izmenjavo smo se odločile, ker smo si želele novih izkušenj. V Italiji smo spoznale neverjetne ljudi. Želimo si, da bi se še vrnile tja, saj smo tam spoznale prijazne, zabavne, iskrene ljudi, s katerimi smo se tudi spoprijateljile. Najbolj nam bo ostalo v spominu, kako smo tam plesali in se smejali. Poskusili smo veliko novih jedi ter spoznali različne kulture. Bivale smo pri družinah, ki so bile zelo prijazne in dobrosrčne, saj smo se pri njih počutile kot doma.«

Zapisala: Katja Nemec