Ob poslušanju božičnih melodij so učenci v zadnjih dneh pred težko pričakovanimi božično-novoletnimi počitnicami risali oz. pisali pisma Božičku, prisluhnili branju božične zgodbice, v skupinah reševali božični kviz, se pogovarjali o pričakovanjih, željah in o tem, kaj si želijo, da jih čaka pod božično jelko.

Med risbicami, ki so jih narisali učenci, so devetošolci izžrebali nekaj srečnežev, ki so prejeli skromno pozornost. S tem dejanjem smo se navezali na projekt Zmagujemo z vrednotami; namreč v tednu pred počitnicami smo se z učenci pogovarjali prav o vrednoti skromnost. Glede na odziv otrok na skromno pozornost, ki so jo prejeli, lahko zapišem, da so naši učenci resnično skromni in preprosti otroci. Njihov nasmeh na obrazu je povedal vse.

Tudi želje, ki so jih učenci zaupali v pogovoru, so skromne. Predvsem si želijo zdravja, dobrih prijateljev, manjši učenci pa živali. Večji učenci povedo, da si ne želijo posebnih stvari, saj že vse imajo.

Petošolci so ob tej priložnosti pri urah knjižnično-informacijskih znanj med drugim spoznali, kako so v preteklosti na Slovenskem obeležili decembrske običaje. Marsikatera šega se je namreč ohranila tudi do danes, o čemer so pripovedovali iz lastnih izkušenj ali pa so drug z drugim delili zgodbe svojih babic in dedkov.

Zapisala in foto: Karmen Rauter