Medsebojno razumevanje v duhu prijateljstva in fair playa prinaša čas, ki s pomočjo športa pomaga graditi miren in boljši svet brez diskriminacije…čas, ki  v harmonično celoto povezuje vrednote telesa, volje in duha. To je čas olimpijskih iger.

V ta namen je Olimpijski komite Slovenije  v sodelovanju z Europlakatom, Slovenskim paraolimpijskim komitejem in Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji razpisal natečaj za olimpijski plakat Tokio 2020.

Namen akcije je bil promovirati šport, olimpizem, olimpijske simbole in vrednote ter krepiti zavedanje predšolskih otrok, šolske in srednješolske mladine o prihajajočih poletnih olimpijskih igrah Tokio 2020, ki bodo med 23.7. in 8.8.2021 in poletnih paralimpijskih igrah Tokio 2020, ki bodo med 25.8. in 6.9.2021.

Olimpijski plakat sodi med najbolj prepoznavne simbole olimpijskih iger. Olimpijski plakati so bili izdelani prav za vse olimpijske igre modernega časa – od prvih iger iz leta 1896, ki so potekale v Atenah v Grčiji. Olimpijski plakat upodablja olimpijske simbole, športnike, športe, kulturo gostujoče države in mesta itd.

Temu vzdušju so se pridružili tudi učenci naše šole ter oblikovali pestre plakate z raznoliko olimpijsko simboliko v vzdušju gostiteljice.

Na tokratni razpis je prispelo preko 300 plakatov vrtcev, osnovnih in srednjih šol. V vsaki kategoriji je strokovna komisija izbrala zmagovalni plakat ter ožji  izbor plakatov, ki so izbrani za objavo na javnih mestih Europlakata.

Ponosni smo, da je med izbranimi finalisti je tudi plakat, ki ga je oblikovala Izabel Balažič, učenka 8. razreda. Plakat lahko občudujemo na javnih površinah širom Slovenije ter seveda tudi v domači okolici.

Čestitamo vsem sodelujočim, posebej pa Izabel.

Mentorica Mira Petek

Foto: Izabel Balažič