V torek, 3. maja 2022, sem se udeležila zaključne prireditve ob 60-letnici Bralne značke, ki je potekala v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu.

Po uvodnem nagovoru predsednika Društva Bralne značke Slovenije, pisatelja Marka Kravosa, so nas pozdravili tudi drugi povabljeni, med njimi Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, in predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj 60-letnice Bralne značke.

S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi mnogi slovenski pisatelji in vodilne osebnosti na področju vseslovenskega bralnega gibanja, kot so Tone Partljič, Slavko Pregl, Andrej Rozman Roza, Primož Suhodolčan itd. Skozi program nas je popeljal zabavni Boštjan Gorenc Pižama, z narodno pesmijo pa navdušila Ljoba Jenče.   

V kopici lepih misli in želja, ki so nam bile ta dan posredovane, posebej izpostavljam pohvalo g. Boruta Pahorja. Po njegovih besedah so namreč šolske prireditve na izjemno visokem nivoju. Vsi, ki prireditve pripravljamo, opravljamo posebno poslanstvo, nenazadnje z njimi predajamo pozitiven odnos do kulture vsem prihodnjim generacijam.

Na prireditvi pa so podelili tudi častna članstva ter priznanja najbolj zaslužnim soustvarjalcem gibanja. Podelili so tudi zlati znak, ki ga je prejel Jože Zupan za 50 let delovanja v nacionalnem odboru Bralne značke.

Besedilo in fotografije: Karmen Rauter