OŠ Janka Ribiča Cezanjevci že vrsto let spodbuja različne prostovoljne aktivnosti.

Na podlagi letošnjih opravljenih prostovoljnih aktivnosti se je šola prijavila na razpis Slovenske filantropije, izpolnila vse pogoje in si pridobila naziv »Junaki našega časa.«

V tem šolskem letu smo za učence organizirali Teden prostovoljstva, v katerem smo izvedli naravoslovni dan, katerega namen je bil, da bi otroci našli navdih in motivacijo za vključevanje v prostovoljne dejavnosti ali za pomoč sočloveku oziroma da bi postali bolj dovzetni za ljudi v stiski v svojem okolju. V času Covid ukrepov smo bili postavljeni pred zaslone in izolirani v domovih. Mnogi se niso zavedali, da je življenje teklo naprej in da so sodelujoče organizacije (gasilci, policaji, člani organizacije RK, zdravstveni delavci) bile ene tistih, ki so se soočale s stiskami, ki so nastale v času epidemije.

Izvedena je bila oddaja o prostovoljstvu in likovni natečaj, s katerim smo izbirali najboljše risbe za koledar PGD Cezanjevci.

V tem šolskem letu je bilo izvedenih veliko prostovoljnih akcij.

Sodelovali smo z oskrbovanci Doma Lukavci. V božično novoletnem času so učenci za oskrbovance Doma Lukavci izdelali in napisali 348 voščil in jim tako polepšali praznični čas. Učenci prve triade so oskrbovancem Bivalne enote Doma Lukavci popestrili dan in sicer so jih s pesmijo in plesom popeljali v njihovo mladost in obeležili dva praznika, ki sta bila v mesecu marcu.

Zbirali smo sredstva za šolski sklad. Učenci in učitelji smo izdelovali izdelke za božični bazar. Sredstva smo zbirali še z akcijo zbiranja papirja, h kateri smo povabili tudi lokalno skupnost.

Izdelovali smo voščilnice za CSD Ljutomer.

Čistili smo šolsko okolico.

Izvajali smo medvrstniška pomoč …

Koordinatorici projekta Jasna Lampreht in Martina Cvetko ter štiri učenke naše šole so se 24. maja 2022 v Domu kulture Kamnik udeležile prireditve z naslovom Slovesni dan prostovoljstva, kjer smo prevzele priznanje za aktivno spodbujanje učencev k prostovoljstvu in zagotavljanju mentorske podpore pri njihovem delu ter zastavo. Učenke, ki so se udeležile podelitve, že vrsto let opravljajo dobra dela v svojem prostem času. Učenki Zala Rauter in Karin Nemec sta letos opravili vsaj 12 ur prostovoljnega dela in si zato pridobili priznanje za predano in uspešno prostovoljsko delo v šolskem letu 2021/2022.

Zapisala: Martina Cvetko

Foto: Jasna Lampreht, Jasna Rajner Petrović vir: Slovenska filantropija

 

Oznake: ,