Dan π je dan, s katerim se vsako leto na 14. marec (14. 3.) zaznamuje število π. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3.14., kar so prve tri števke števila π.

In kaj sploh je število π (PI)? π = 3,14159265358979323846………

Število π imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število. Je pomembna matematična konstanta, ki predstavlja razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom. To razmerje je za vsak krog enako in ga ni možno zapisati s končnim ali periodično ponavljajočim zaporedjem decimalk, zato π spada med iracionalna števila.

Učenje in recitiranje decimalk števila π je mnogim izziv za urjenje spomina. Tega izziva smo se letos lotili tudi na naši šoli in izvedli prvo šolsko tekmovanje v recitiranju decimalk števila π. Na tekmovanju je sodelovalo 19 učencev od 2. do 9. razreda. Učenci so recitirali decimalke števila π pred budnim očesom (oziroma bolj pod budnim ušesom) tričlanske tekmovalne komisije (Marija Majcen, Klavdija Sever in Nataša Pušenjak).

Čestitke veljajo vsem tekmovalcem za pogum, da so se prijavili na tekmovanje in se lotili izziva. Tekmovalci so presegli pričakovanja tekmovalne komisije. Najuspešnejši tekmovalec je povedal 300 decimalk števila π. To je Liam Kovač, učenec 3. razreda. Drugo mesto je osvojil devetošolec Vid Gorjak, tretje mesto pa je osvojila osmošolka Julia Kosi.

Najuspešnejši trije tekmovalci, ki so zrecitirali največ decimalk, so dobili pokale – makete števila π in praktične nagrade. Makete števila π je izdelala učiteljica Tadeja Brodnjak. Vsi tekmovalci so prejeli pohvale za sodelovanje.

Šestošolci so pri pouku gospodinjstva pod vodstvom učiteljice Milene Novak pripravili pi-co in pi-kruh. Vse v znamenju števila pi. V šolski jedilnici so pripravili pogrinjke in ob koncu tekmovanja pogostili vse tekmovalce in komisijo.

Ob dnevu števila π smo pripravili razstavo, kjer so tudi prispevki učencev, ki so se odzvali na natečaj »Matematika je povsod okrog nas«. Razstava bo na ogled do konca tedna, v katerem bo potekalo tudi šolsko tekmovanje iz matematike Kenguru (v četrtek, 16. 3. 2023).

Do naslednjega 14. 3., ko bomo spet obeležili dan matematike in dan števila π, pa bodo učenci pridno urili spomin in se učili decimalke števila π. Verjamemo, da se bo letošnjim tekmovalcem pridružil še kdo. Morda pa naslednje leto povabimo na tekmovanje v recitiranju števila π tudi zaposlene …

Zapisala: Marija Majcen

Foto: Marija Majcen, Karla Ramšak, Klavdija Sever, Tadeja Žalar