Na OŠ v Cezanjevcih ob zaključku bralne značke gostili Jasno Branko Staman

V petek, 5. 5. 2023, je na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci potekal zaključek slovenske bralne značke. Tokrat nas je s svojo prisotnostjo počastila domača mladinska pisateljica, pravljičarka in knjižničarka, zaposlena v Splošni knjižnici Ljutomer, Jasna Branka Staman.

Le kdo ne pozna njenih Robavsov, Razbojniške hčere, Buče debeluče, Ajde in Sama in priredb pravljic O začarani jelši, Pastorki in beli ženi, Prevzetni drvarki, Škratcu itd.

V bogati beri njenih del se zrcali tisto, kar je tekom zgodnjega otroštva in kasnejšega življenja zaznamovalo njeno senzibilno dušo. A učenci v pogovoru, ki sta ga vodili Pia Čarna Vogrinec in Zala Rauter, niso izvedeli le tega, ampak še veliko več. Tako je pogovor tekel o navdihu za knjige, o najljubši pisateljičini knjigi, o delu na domoznanskem področju, pisateljičini družbeno-kritični vlogi, njeni ustvarjalnosti itd. Zanimiv je pisateljičin odgovor na vprašanje, na kaj je v življenju najbolj ponosna, in sicer na to, da je mama dvema sinovoma, ki sta odrasla v samostojni, odgovorni osebnosti.

Pisateljica je od samih začetkov pravljičarka, ki zgodb ne bere, ampak jih pripoveduje. Pravi, da je takrat ona zgodba sama, ki zaživi skozi njo, podkrepljena z gestiko in mimiko. Tako nas je razveselila s pravljico o Premetenem pastirju.

Ob zaključku druženja je sledila še slavnostna podelitev priznanj prejemnikom bralne značke in razglasitev Zlate bralke. V letošnjem šolskem letu je to devetošolka Pia Čarna Vogrinec.

Gostja Jasna Branka Staman je s svojo prisotnostjo nekako zaključila in tudi dodatno obogatila letošnje raziskovalno delo na naši šoli, namreč devetošolka Pia Čarna Vogrinec je s svojo raziskovalno nalogo o pisateljici Jasni Branki Staman prejela zlato regijsko priznanje in bronasto državno priznanje na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v okviru ZOTKS.   

Zapisala: Karmen Rauter

Foto: Tadeja Žalar