Mladi raziskovalki iz OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, osmošolki Zala Rauter in Nika Šparakl, sta se z raziskovalno nalogo Pintovec kot del pletarske tradicije, uvrstili med 6 najboljših nalog na področju etnologije in prejeli srebrno državno priznanje.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je pripravilo 57. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije.

Na srečanju je 391 učenk in učencev ter dijakinj in dijakov predstavilo in zagovarjalo pred strokovno komisijo 228 raziskovalnih nalog, ki so nastale s kar 19 različnih področij. Mlade je vodilo 329 mentoric in mentorjev.

Učenki sta se pod mentorstvom Nataše Pušenjak in Karmen Rauter lotili velikega izziva, saj sta ugotavljali stanje doslej zelo slabo raziskane obrti na tem področju. Raziskovali sta rabo pintovca, vrbove veje, ki je pogost material za pletenje v Prlekiji.

Pri delu sta se srečali s štirimi pletarskimi mojstri na področju Prlekije in Prekmurja: Kolomanom Gombocem, Francem Novakom, Jožefom Duhom in Gregorjem Rozmanom. Rokodelci so se spretnosti pletenja naučili od prednikov in znanje kasneje izpopolnjevali.

Spoznavali sta način življenja pletarja in ugotovili, da je v okolju prisotnih še veliko aktivnih pletarjev. Večina jih plete za lastne potrebe. Ugotovili sta,  da so pletarski  izdelki še vedno iskani in da so okolju bolj prijazni kot plastični izdelki.

Zelo zaskrbljujoče je, da se na našem lokalnem področju, premalo stori za ohranjanje te nesnovne kulturne dediščine in za prepoznavanje vrednosti teh izdelkov.

V občinskem letu Prleških vrednot in zelene pismenosti, da učenki tako opozorili na problematično stanje te prleške pletarske tradicije.

Raziskovalni uspeh je dopolnila tudi devetošolka Pia Čarna Vogrinec, ki je v svoji raziskovalni nalogi predstavila prleško ustvarjalko Jasno Branko Staman. Za delo je prejela zlato regijsko priznanje in bronasto državno priznanje.

ISKRENE ČESTITKE!

 

Oznake: , , ,