Rokodelci predajajo znanje mladim generacijam.

Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci je potekal tehniški dan z imenom Pridih starega. Poudarek je bil na spoznavanju starih ljudskih obrti, ki počasi tonejo v pozabo.

Dan, ko se stara šolska stavba s svojo zavidljivo starostjo in dejavnosti znotraj nje prelijejo v eno. Dan, ko se med šolske stene zavleče vonj po pintovcu, lanu, niti, šivanki, kruhu, ljudski glasbi in plesu. Vse to so namreč učenci v skupinah skozi lastno aktivnost preizkusili ali pa so na terenu rokodelce opazovali pri dejavnosti ter prisluhnili njihovi razlagi.

Tako so se učenci prve triade v VDC Ljutomer seznanili s tkaltsvom in statvami, na Razkrižju s kovaštvom, dimnikarstvom, čevljarstvom in zdenčarstvom (studenčarstvom).

Četrtošolce in petošolce je učiteljica Milena Novak s svojo opravo kmečke ženice, prikazom na statvah in petjem ljudskih pesmi ponesla daleč nazaj v preteklost, nato pa so učenci v delavnicah šivali in kvačkali. Znanje so jim predajale naše učiteljice ter Klaudija Hanžekovič in Tamara Jureš.

Šestošolci so zjutraj najprej obiskali Tehnično-etnološki muzej društva OLDTIMER Stara Gora, nato pa se seznanili s spravilom koruze – ličkanjem in nadaljnjimi postopki za pridobivanje moke. Ker se ličje nekoč ni zavrglo, so iz njega izdelali punčke.

Moka je bila tudi rdeča nit za dve skupini sedmošolcev, ki sta se v Cezanjevcih pri družinah Gorjak in Lipovec preizkusili v peki kruha, vse od gnetenja in vzhajanja testa do kurjenja v krušni peči in nenazadnje peke. Nikakor pa niso mogli mimo prleško tradicionalne postržjače in kvasenice. Tudi iz šolske kuhinje so se pod vodstvom Renate Knechtl širile omamne vonjave po »klipičih«.

Pregovorno, da se ob dobri jedači in pijači boljše pleše in dela, so učenci dokazali že v pletarski delavnici pod vodstvom Gregorja Rozmana, kjer so pletli »koroboč«, nato pa še v plesni delavnici, kjer so s folklorno skupino Leščeček spoznali stare ljudske plese.

V Cezanjevcih še zmeraj lahko najdemo »pintarja«. Tako so se devetošolci pri Marjanu Novaku in njegovem očetu seznanili s celotnim postopkom izdelave soda (sodarstvom), nato pa pri Maričevih na Zg. Kamenščaku še s staro prešo in klopotcem.

Novo in staro gre zmeraj z roko v roki. To so dokazali osmošolci, ki so s pomočjo računalniškega programa in laserja pod vodstvom Dominika Trstenjaka izrezali svoje izdelke, te pa nato uporabili v božično-novoletnih aranžmajih.     

Posebno noto so tehniškemu dnevu dodali še nekateri člani društva Johann Janez Puch z voznim parkom starodobnikov na dvorišču družine Gorjak. Učenci so si jih lahko namreč ogledali in se s člani tudi pogovorili, predvsem pa z idejnima vodjema Jožetom Gorjakom in Jankom Vihrom.

In kako se je ta dan zaključil? Kot se za vsako staro kmečko opravilo spodobi – s plesom, ko so naši učenci ob podpori folklorne skupine Leščeček z rašpljo zazibali našo telovadnico v željo, da se ponovno snidemo in vse ponovimo.

Zapisali Karmen Rauter in Nataša Pušenjak

 

Oznake: ,