Medalja za kolekcijo grafik ter častna priznanja učencem OŠ Janka Ribiča Cezanjevci na 51. mednarodnem otroškem likovnem natečaju Lidice ter častna priznanja učencem OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

Majhna vas Lidice, ki se nahaja v bližini Kladna pri Pragi na Češkem, že vrsto let razpisuje mednarodni otroški likovni natečaj. Govorimo tudi o češkem »Spomeniku Lidice« (Lidice Memorial), saj v svoji zgodovini nosi kruti spomin nacističnega režima s poboji številnih družin… Majhni otroci so postali sirote brez staršev… mnogi so končali v koncentracijskih taboriščih…

Tako je temno senco spomina leta 1967 obarvala prva zasnova umetniške razstave otroških likovnih del, ki je leta 1971 dobila mednarodno razsežnost. Postala je ena izmed največjih na svetu, kjer se umetnine otrok združijo v celoto.

Vsako leto je razpisana drugačna tema.

Leto 2023 je beležilo 50. obletnico delovanja organizacije International Dance Council CID (The United Nations of Dance) pod okriljem Unesca.

Prav zaradi tega je bil 51. Mednarodni otroški likovni natečaj Lidice – International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice 2023 (ICEFA) posvečen temi »PLES«.

Tematika natečaja je zelo zanimiva, saj s plesom izražamo zadovoljstvo v ritmu zabave, športa ali umetnosti… hkrati pa predstavlja del kulture posameznega naroda. Ples je pomemben za osebno rast, saj spodbuja miselno, verbalno in gibalno kreativnost.

Učenci naše šole so svojo umetniško koreografijo odplesali v grafični likovni tehniki. Vsak je svoj plesni stil izrazil na svoj likovni način.

V petek, 1. 3. 2024 je Veleposlaništvo Češke republike v Veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani organiziralo svečano podelitev nagrad in priznanj za učence slovenskih šol.

Nagrajence, njihove starše, ravnatelje, mentorje…sta nagovorila državna sekretarka Janja Zupančič ter veleposlanik Češke republike Jiří Kuděla.

Letošnje razstave se je udeležilo 16 416 otrok iz 83 držav, med njimi tudi 86 slovenskih osnovnih šol in vrtcev z 875 registriranimi likovnimi izdelki.

Ponosni smo, da so med nagrajenci tudi učenci naše šole.

ČASTNA PRIZNANJA so prejeli učenci 9. razreda:

  • Noel Feuš,
  • Anika Nemec,
  • Karin Nemec,
  • Sara Pretner,
  • Lara Stojnšek in
  • Doroteja Vrbanjščak.

Za »likovne plese« naših nagrajencev pa je šola prejela MEDALJO za celotno kolekcijo grafik.

Čestitamo vsem sodelujočim, posebej pa nagrajencem.

Mentorica, Mira Petek

Foto: Mira Petek, Brigita Hojnik