Dan π je dan, s katerim se vsako leto na 14. marec (14. 3.) zaznamuje število π. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3.14., kar so prve tri števke števila π.

Učenje in recitiranje decimalk števila π je mnogim izziv za urjenje spomina. Tega izziva smo se letos ponovno lotili tudi na naši šoli in izvedli drugo šolsko tekmovanje v recitiranju decimalk števila π. Na tekmovanju je sodelovalo 9 učencev od 2. do 9. razreda. Učenci so recitirali decimalke števila π pred budnim očesom (oziroma bolj pod budnim ušesom) tričlanske tekmovalne komisije (Marija Majcen, Andreja Šumak, Tadeja Mernik).

Šolsko tekmovanje smo letos organizirali 7. marca, torej en teden prej. Tako smo se odločili, da lahko najuspešnejšim tekmovalcem omogočimo sodelovanje na državnem oziroma regijskem tekmovanju.

Najuspešnejši tekmovalec je letos povedal 1500 decimalk števila π. To je Liam Kovač, učenec 4. razreda. Svoj rezultat iz lanskega leta je krepko presegel (lani je zmagal z rezultatom 300 decimalk).Liam se bo udeležil državnega tekmovanja, ki bo 14. 3. 2024 v Ljubljani (Fakulteta za matematiko in fiziko). Drugo mesto je osvojila devetošolka Julia Kosi, tretje mesto pa je osvojila šestošolka Lana Babič. Julia in Lana se bosta udeležili regijskega tekmovanja, ki bo 14. 3. 2024 v Murski Soboti (Gimnazija Murska Sobota).

Najuspešnejši trije tekmovalci, ki so zrecitirali največ decimalk, so dobili pokale – makete števila π, priznanje in praktične nagrade. Makete števila π je izdelala učiteljica Tadeja Brodnjak. Vsi tekmovalci so prejeli pohvale za sodelovanje, prvi trije prejmejo še priznanje.

Šestošolci so pri pouku gospodinjstva pod vodstvom učiteljice Milene Novak pripravili pito, pito je pripravila tudi Renata Knechtl. Vsi tekmovalci in tekmovalna komisija smo se na koncu tekmovanja posladkali s slastnima pitama – vse v znamenju števila pi.

Zapisala: Marija Majcen, koordinatorica tekmovanja

Foto: Martina Cvetko