V ponedeljek, 7. 9. 2015, so se učenci od 4. do 9. razreda z dvema avtobusoma in šestimi učitelji spremljevalci odpravili proti Mariboru, da so izvedli tehniški dan.

Obiskali smo Center eksperimentov Maribor ter akvarij – terarij.

Učenci so v Centru eksperimentov spoznavali naravne pojave skozi preizkušanje različnih interaktivnih eksperimentov. Te so lahko tudi sami večkrat ponovili v lastnem ritmu in zmožnostih, po potrebi ob pomoči tamkajšnjih demonstratorjev. Skozi eksperimentiranje so povezovali teorijo s prakso. Ob tem so pridobivali nova znanja, veščine in izkustva. Eksperimenti so bili morda bolj zanimivi za učence 2. triade, starejši učenci pa so morda pogrešali več izziva pri eksperimentiranju

Za učence se je izvedla tudi delavnica. Učenci od 4. do 6. razreda so izvedli delavnico »kemijske rakete«, nad katero so bili navdušeni. Učenci od 7. do 9. razreda pa so imeli delavnico »optične prevare«.

V akvariju – terariju so učenci v uvodu prisluhnili tamkajšnjemu oskrbniku živali, ki jim je predstavil akvarij in terarij: katere ribe in drugi vodni predstavniki so v akvarijih, katere kače, kuščarji so v terariju. Učenci so se tudi seznanili, kakšni so pogoji bivanja za te živali in kako jih oskrbujejo. Po uvodni razlagi so si samostojno ogledovali akvarij in terarij in tako spoznavali nekatere vodne živali ter plazilce praktično iz celega sveta.

Po poti skozi mesto pa smo si ogledali še nekaj znamenitosti Maribora, kot so : mestna hiša, kužno znamenje, stolnica, gledališče,  mariborski grad, najstarejši del mesta Lent, stara trta. Učenci 6. in 8. razreda so te znamenitosti tudi predstavili.

Vtisi po tehniškem dnevu so bili različni. Nekaterim učencem je bilo bolj zanimivo v akvariju – terariju, drugi so bili bolj navdušeni nad eksperimentiranjem. Verjetno pa je vsak udeleženec od tega dne dobil nekaj novih znanj in izkušenj, kar je tudi eden od ciljev dneva dejavnosti.

Zapisala: Marija Majcen

Več na blogu Vas zanima kaj delamo.

Foto: Jasna Lampreht