Na naši OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so v petek, 17.2.2017, potekale delavnice za nadarjene, ustvarjalne in radovedne učence na temo prehrana, saj je šola vključena v projekt Erasmus +. Imeli smo dve delavnici. V prvi delavnici smo se  prelevili v kulinarične kritike. Tako smo na začetku poskušali več vrst sadja z zavezanimi očmi. Nato smo morali po okusu ugotoviti, za katero sadje gre ter ga opisati. V drugi delavnici so pripravljali hrano in izdelovali okrasne prtičke. Kuhali so cepeline s skuto in tiramisu v kozarcu.

Za cepeline so najprej olupili krompir in ga narezali na enakomerne kose. Nato so ga ponovno umili, solili in ga kuhali 15 minut. Ko se je skuhal, so ga zmečkali, dodali moko, jajce in ga zamesili. Oblikovali so kroglice in jih napolnili s skutnim nadevom. Potem so jih dali v vrelo vodo in počakali, da so se cepelini skuhali.

Za tiramisu so najprej zdrobili kekse, jih dali v skodelice, dodali maskarpone, nekateri pa so med tem stepli smetano in jo dali k zdrobljenim keksom ter posuli s kakavom.

Na koncu smo te jedi poskusili in jih ocenili.

Na delavnicah nas je sodelovalo osemnajst učencev ter učiteljice Katja Nemec, Martina Golob in Karmen Rauter.

Zapisali: Florian Tratnik, Špela Semenič, Sandra Kuster

 

IN TAKO SMO OCENILI HRANO IN POGRINJEK

Všeč nama je bila oblika jedi, a  je jed na krožniku delovala pusto. Pogrinjek in pribor je bil lepo in natančno pripravljen pa tudi sama postavitev na mizi. Presenetili so naju z menijem, ki so ga okrasili z risbami in ga nato zvili ter zavezali s trakom, kar se nama zdi zelo izvirno. Zmotili so naju plastični kozarci pri tiramisuju. Cepelini so se nama zdeli odlični, saj so se super ujemali s skutnim nadevom. V ustih sta se zlila topel okus cepelina in mrzla skuta. Cepelin je bil ravno pravšnji, ne pretrd in ne premehak. Spominjajo naju na krompirjeve svaljke, ki jih delamo doma. Pri tiramisuju nama je bila všeč izvirna predstavitev. Prav tako so se vse sestavine v ustih odlično ujemale.

Anja Pušenjak, Nika Trstenjak

 

Prtički so bili zelo lepo izbrani in so bili domiselno ter praktično oblikovani. Cepelini delujejo na krožniku malo pusto, dišijo pa zelo lepo. Tiramisu je po videzu zelo lep. Učenci so nam jed vljudno postregli in jo tudi predstavili. Cepelini so malo pretrdi, medtem ko je skuta dobro začinjena. Cepelini nas spominjajo na domačo jed, ki nam jo je skuhala babica. So dobrega okusa, so malo sladki in malo kisli.

Sam pogrinjek je bil lep in pozorno izbran. Tiramisu je bil odličen, sladek in lepo so se občutile vse sestavine. Sladka smetana in kakav se lepo dopolnjujeta.

Florian Tratnik, Špela Semenič, Sandra Kuster