V četrtek, 18. maja 2017, se je ob 16. uri v telovadnici šole začela slavnostna prireditev ob 190-letnici šolstva v šolskem okolišu Cezanjevci.

Zavidljiva številka je v Cezanjevce privabila številne goste. Tako so se prireditve med drugimi udeležili županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, poslanca Državnega zbora Republike Slovenije, Franc Jurša in  mag. Aleksander Kavčič, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport  – generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, mag. Gregor Mohorčič, predstojnica Zavoda RS za šolstvo Območne enote Murska Sobota, Irena Kumer, podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler, člani Občinskega sveta in Občinske uprave, direktorica Občinske uprave, dr. Tatjana Fulder, ravnatelji sosednjih šol, bivši ravnatelji šole in upokojenci.

Po uvodnem pozdravu so se zvrstili govorniki. Zbrane so nagovorili ravnateljica šole, Brigita Hojnik, županja, generalni direktor in predstojnica. Slednja se je v svojem govoru dotaknila tudi težko pričakovane novogradnje šole v Cezanjevcih.

V strnjenem kulturnem programu šole in vrtca sta se prepletli šola nekoč in danes. Večina današnjih najstnikov namreč v svetu sodobnih komunikacijskih orodij vidi v šolskem sistemu le represivni aparat. Tako tudi glavna junakinja četrtkovega odra. Šele učenec iz preteklih časov, iz časov stroge discipline in spoštovanja, ter mlada zanesenjakinja prepričata glavno junakinjo, da je današnja šola drugačna na vseh področjih. V samem programu so obiskovalci dobili tudi majhen vpogled v zgodovino šole v Cezanjevcih. Ravnateljica šole pa je ob tako visokem jubileju zaposlenim podelila zahvale za deset, dvajset in trideset let strnjenega dela na osnovni šoli.

Na ustanovitelja šole, prleškega narodnega prebuditelja, dr. Ivana Gottweisa, ki je cenil izobrazbo, znanje in razgledanost, so se v dopoldanskem času spomnili učenci in zaposleni. V kratki slovesnosti so k njegovemu spomeniku, ki stoji v bližini šole in ob cerkvi v Cezanjevcih, položili venec. Le-tega sta ob predstavnicah šole položila predsednica SUŠ, Anja Pušenjak, in namestnik SUŠ, Anei Markovič. Po četrtkovi osrednji prireditvi je nato delegacija šole položila še na grob padlega Janka Ribiča, po katerem nosi šola ime, aranžma, ki je krasil oder prireditve. S cvetjem pa so se prav tako poklonili spominu na petindvajset talcev pri Ribičevem mlinu.

Učiteljici Karmen Rauter in Nataša Pušenjak sta ob tako pomembnem dogodku pripravili tudi posebno izdajo šolskega glasila Studenček, ki predstavlja utrip dela na šoli v zadnjih desetih letih. Le-ta je bil v branje ponujen vsem obiskovalcem prireditve, ki so ob glasilu prejeli tudi obesek z znakom šole.

Posebno doživetje na prireditvi je bilo presenečenje za vse učence šole. To je bil spust 190 balonov. Vrvico sta imela čast izpustiti najmlajši učenec šole, Timi Rajh, in najstarejša učenka šole, Anja Pušenjak.

Dejanje je bilo simbolnega pomena. Kljub temu da je na šoli le 135 učencev, so vsi izjemno povezani, in vsak učenec je zelo pomemben. Baloni, kot da so slišali željo otrok, zaposlenih, staršev in krajanov, so leteli tja, kamor jim je namenjeno. K novozgrajenemu vrtcu v Cezanjevcih, kjer bo praznovanje 200. obletnice šolstva v Cezanjevcih in to v novih ter najsodobnejših prostorih.

 

Avtorica: Karmen Rauter

Foto: Katja Nemec, Jasna Lampreht