Organizacijski komite Planica je skupaj s Slovenskimi železnicami tudi v tem šolskem letu razpisal likovni natečaj »Planica in otroci 2018« s podnaslovom »Z vlakom v Planico«. Na ta način imajo osnovnošolci iz vseh koncev Slovenije možnost ogleda smučarskih poletov.

Na likovnem natečaju so sodelovali učenci 8. razreda naše šole. Učenci so skupaj oblikovali navijaški plakata oziroma transparent, katerega smo v navijaškem razpoloženju k spodbujanju naših skakalcev tudi uporabili. Pri oblikovanju plakata so učenci upoštevali razpisano temo, ki spodbuja učence k razmišljanju o uporabi javnega prevoza, kot enega izmed pomembnejših elementov trajnostnega razvoja.

Z lepim, navijaškim plakatom se je naša šola uvrstila med 10 nagrajenih šol – finalistk likovnega natečaja. Za nagrado je vsaki osnovni šoli finalistki pripadal brezplačen prevoz z avtobusom (50 sedežev ter 50 vstopnic in kuponov za malico) na ogled smučarskih poletov (kvalifikacij) v četrtek, 22. marca 2018 v Planico. Tako je bil poleg nagrajenih osmošolcev omogočen ogled smučarskih poletov tudi učencem 6., 7., in 9. razreda.

V četrtek, 22. marca je uvod v finale svetovnega pokala v smučarskih poletih predstavljal otroški dan. Planico je znova obiskalo več tisoč otrok, ki so z navijanjem poskrbeli, da je v dolini pod Poncami prevladal športni duh. V zraku so plapolale številne zastave, največ seveda slovenskih. Med njimi pa so z najlepšimi željami in spodbudami vihrali navijaški plakati, ki so jih ustvarili učenci. Navijali smo za vse skakalce, največja spodbuda pa je bila namenjena prav našim orlom.

Po končanih kvalifikacijah je mlado množico nagovoril tudi predsednik Borut Pahor ter seveda vsi naši skakalci, katerim so namenili bučen aplavz. Prireditev se je zaključila z nastopom popularne skupine BQL ter Nike Zorjan.

Planiški dan nam je ostal v sončnem spominu. Vsak je zabeležil nekaj lepih, nepozabnih vtisov. Športnik pravi uspeh doživi šele takrat, ko začuti dih navijačev in del te sestavljanke smo bili tudi mi.

Zapisala: mentorica Mira Petek

Foto: Jasna Lampreht, Mira Petek, Danijela Jaušovec, Marcel Stojnšek, Žan Pušenjak, Klementina Novak