V okviru projekta Erasmus + , so se učenci Klementina Novak, Lea Trstenjak, Filip Lašič, Blaž Horvat in Matej Močnik udeležili mednarodne izmenjave v kraju Sömmerda v Nemčiji. Izmenjava je potekala od 3. 6. do 9. 6. 2018, spremljali so jih učitelji Manja Gospodarič, Mitja Vunderl, Damjan Šumak in ravnateljica Brigita Hojnik.

V Sömmerdo smo se odpravili 3. 6. 2018 ob 13. uri. Po dolgih, napornih in neučakanih devetih urah vožnje smo prispeli na naš cilj, kjer so nas že gostoljubno pričakale naše začasne družine in nas odpeljale v naš začasen dom.

Prvega dne, v ponedeljek smo se skupaj z učenci, pri katerih smo bivali odpravili v šolo, kjer so nas vsi skupaj pozdravili in nam podarili darila ob našem prihodu. Nato smo se preizkusili v raftingu po reki Unstrut in opazovali čudovito naravo v okolici reke. Posedli smo se v čolne in med seboj tekmovali za zmago. Pot raftinga je bila dolga 20 km, zadnji čoln je na cilj prispel po dveh urah. Po raftingu je bil organiziran piknik s starši gostiteljev, kjer smo se učenci naplesali ob ritmih glasbe DJ-ja.

V torek smo imeli organizirane številne delavnice. Z barvanjem držav sveta smo prikazali, kje je največja lakota. Morali smo sestaviti in zaigrati igro, v kateri smo predstavili tipičen nemški zajtrk in imena živil v različnih jezikih. V naslednji delavnici smo morali predstaviti kako bi izboljšali težave kot so lakota in politični problemi. To smo morali vključiti v igro Minecraft in zgraditi nekaj, kar se je nanašalo na to temo. Preostanek popoldneva je bil namenjen druženju.

Tretjega dne, v sredo smo se že zjutraj odpravili na kmetijo Erdbeerhof Gebesee, kjer je vsak učenec dobil košaro, ki jo je moral napolniti z jagodami. Nabrane jagode smo odnesli v šolo, kjer smo jih najprej očistili, nato pa iz njih pripravili različne izdelke kot so jagodno mleko, sladoled in marmelada. Popoldne je bilo prosto za druženje.

V četrtek smo se skupaj z našimi gostitelji udeležili dveh ur pouka in tako videli, kako poteka pouk in učenje drugje. Kasneje smo še dokončali naše izdelke, ki jih nismo uspeli dokončati v torek. Po 14. uri smo bili prosti, ob 19.30 uri pa smo se vrnili v šolo, kjer smo vse države predstavile svojo šolo, sledila je pogostitev, ki je bila značilna za vsako izmed sodelujočih držav in podelitev priznanj za sodelovanje na projektu.

V petek smo se z vlakom odpravili v mesto Erfurt, kjer smo najprej imeli eno uro časa za nakupovanje, nato pa smo se odpravili na ogled mesta z vožnjo z najstarejšim tramvajem v Nemčiji. Skupaj z vodičem smo si ogledali del mesta. Ko smo končali, smo imeli še nekaj časa ali za ogled mesta ali za nakupovanje. Nekateri izmed nas so skupaj z gostitelji v mestu ostali dlje časa, ostali pa smo se odpravili nazaj na vlak in domov. Preostanek popoldneva je bil prost za druženje. Zvečer smo se pripravljali na odhod domov.

V soboto smo se skupaj z gostitelji in njihovimi družinami pripeljali do hotela, v katerem so bili učitelji, se poslovili od družin in ob 7.30 uri odšli iz Sömmerde. Med vožnjo smo imeli več postankov na počivališčih in en postanek v Mc Donald’su, kjer smo se okrepčali še za preostanek poti. Po našem občutku je bila vožnja nazaj domov veliko krajša, od vožnje v Sömmerdo, vendar smo domov prispeli ob 18.15 uri.

Vsi smo se strinjali, da bi lahko v Sömmerdi ostali še dlje časa in da nam bo izmenjava ostala v lepem spominu. S svojimi gostitelji smo se vsi dobro razumeli, z njimi bomo tudi ohranili stike in upamo, da se še kdaj obiskali. Tako smo zaključili projekt, ki je trajal od leta 2016 do leta 2018.