V torek, 2. 10. 2018, smo se učenci od 5. do 9. razreda osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci v spremstvu nekaterih učiteljic odpravili na šolsko ekskurzijo.

Pred šolo smo se zbrali približno ob 5.50 zjutraj. Prešteli smo se, še o čem pogovorili in skupaj počakali na dvonadstropni avtobus, s katerim smo se izpred šole odpeljali okrog 6.00. Naša prva postaja je bila Prešernova domačija v Vrbi na Gorenjskem. Vmes smo se ustavili na počivališču Lopata, kjer smo pobrali učiteljico Jasno. Pot smo nadaljevali do naslednjega počivališča, kjer smo malicali. Malo pred deseto smo prispeli v Vrbo na Gorenjskem. Avtobus nas je odložil na parkirišču blizu domačije. Pred Prešernovo domačijo smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina si je najprej ogledala hišo in prisluhnila domačinki, ki jim je povedala kaj več o Prešernovem življenju. Druga skupina pa se je odpravila pogledat vaško lipo, pod katero so nekoč razpravljali kmetje o pomembnih vaških zadevah, in cerkev sv. Marka.

Po ogledu smo pot nadaljevali proti soteski Vintgar. Tam smo se podali po zanimivi poti nad reko in uživali ob pogledu na rečne slapove in zanimivo pokrajino. Naš naslednji postanek je bil Bled. Na Bledu smo imeli malo več kot eno uro časa, da raziščemo okolico, poskusimo  blejsko kremno rezino ter si kupimo kak spominček. Ura je hitro minila in že smo se polni vtisov vračali domov. V Cezanjevce smo se vrnili približno ob pol sedmih zvečer, kjer so nas že čakali starši.

Zapisala: Betina Vrbanjščak

Foto: Jasna Lampreht, Katja Vunderl, Klavdija Sever, Marija Majcen, Lucija Meško, Asja Čonč