V petek, 10. 5. 2019, smo za uspešne in nadarjene učence pripravili astronomski večer. Učenci so prišli v šolo ob 19. uri. V prvem delu delavnice je učiteljica matematike in fizike, Marija Majcen, učencem predstavila nekaj osnovnih podatkov in zanimivosti o vesolju. Učence je predvsem zanimalo: nastanek, velikost, razvoj, raziskovanje vesolja, posadke v vesolju. Bilo je premalo časa in na vsa vprašanja učencev se ni dalo odgovoriti.

Ob sončnem zahodu smo se odpravili ven, kjer smo skupaj z učenci iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, pod vodstvom učitelja Samo Zanjkoviča, opazovali nebo. Učitelj Samo je postavil teleskop, skozi katerega smo opazovali Luno in Mars. Pri opazovanju so nam nekoliko nagajali oblaki. Kljub temu smo lahko s prostim očesom opazovali nekatera ozvezdja. Oblaki so se umaknili, da smo na nebu našli Veliki voz in preko njega poiskali zvezdo Severnico ter Mali voz. Učitelj Samo je ob opazovanju učencem povedal veliko zanimivosti in tako pri učencih spodbudil še večjo radovednost.

Ob naslednji astronomski delavnici se naučimo še kaj več, pa upajmo na jasno nebo, da bomo videli še več zvezd in ozvezdij.

Marija Majcen in Martina Cvetko

Foto: Martina Cvetko, Marija Majcen, Lara Gregorec