Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. Letos bo potekal od 7. do 13. oktobra.

V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi v vseh večjih mestih za otroke po Sloveniji. Obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole. Na naši šoli bomo danes, v ponedeljek imeli predavanje o varni rabi interneta, v sredo delavnice z imenom Pikolandija za otroke od 1. do 4. razreda, v četrtek bomo šli na Boč, v petek bomo učence 1. razreda sprejeli v Skupnost učencev šole Janka Ribiča Cezanjevci in v petek si bodi učenci od 1. do 5. razreda pekli kostanje.

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov. Mednarodna zveza za varstvo otrok in Unicef pa sta od leta 1957 poskrbela za obeleževanje tega dne.

Ker v letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah (20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov), so se v Zvezi prijateljev mladine Slovenije odločili, da bo osrednja tema Naše Pravice, katero izhodišče je pesem Toneta Pavčka z istim naslovom.

Zapisal: Matej Močnik