Z gosti iz Nemčije in Madžarske v projektu Erasmus+ ustvarjamo »domislice« namesto odpadkov in krepimo jezikovne spretnosti v nemščini.

V nedeljo, 20. 10. 2019, smo v veselem pričakovanju med nas sprejeli 10 učencev iz Nemčije in 5 iz Madžarske. Pri družinah naših učencev bodo bivali do petka, 25. 10. 2019.

V ponedeljek so učenci naše šole za goste pripravili pozdravno prireditev, v kateri smo predstavili značilnosti naše države in kulture. Po spoznavanju šole so se gostje odpravili na sprejem k županji Ljutomera, Olgi Karba. Ogledali so si mesto, hipodrom in kasaški muzej.

V torek smo se posvetili tematiki projekta, »Domislice namesto odpadkov«. Glavni cilj projekta je okrepiti ekološko zavest pri učencih, kar bomo dosegli s trajnostno rabo virov in recikliranjem. Na vsaki izmenjavi, ki poteka v okviru projekta, učenci reciklirajo različne materiale. Na izmenjavi v Sloveniji je poudarek na recikliranju blaga in gume.

V Mladinskem centru Prlekije so gostje izdelovali zapestnice prijateljstva in žonglirne žogice. V šoli so se pod vodstvom učiteljev preizkusili v izdelovanju frače, mošnjička in usnjene zapestnice. Krajanka Tamara Jureš je vodila delavnico šivanja na šivalnem stroju.

Na vsakem mednarodnem srečanju se izdela en skupen izdelek, ki ga imenujemo ekološka pošast. Naša »pošast« je bila punčka iz cunj. Igrača je poznana v vseh kulturah sveta. Učenci so se izdelave punčk lotili zelo kreativno, saj so nastale tako etnološke različice punčk, kot tudi sodobnejše različice, s pridihom bližajočega se praznika-noč čarovnic.

Zapisala: Nataša Pušenjak

Fotografije: Jasna Lampreht, Brigita Hojnik, Manja Gospodarič, Damijan Šumak