Tudi na OŠ v Cezanjevcih smo kot vsako leto do sedaj obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Po odpeti že ponarodeli Slakovi pesmi Čebelar smo se najprej seznanili s pomenom zdrave prehrane, potem pa v sproščenem klepetu ob lepo pogrnjeni mizi zaužili mleko, med, maslo, kruh in jabolko, vse živila domačega porekla.

Letos sta z nami zajtrkovala: podžupan občine Ljutomer, g. Janko Špindler in namestnik generalnega direktorja na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, mag. Ervin Kosi, ki prihaja s Stare Ceste. Ob tej priložnosti se je seznanil tudi s prostorsko stisko na naši šoli. Z obiskom pa so nas počastili tudi medena kraljica Slovenije, ga. Valentina Marinič, predsednik društva Medena kraljica Slovenije in predsednik Čebelarske zveze Ljutomer, g. Branko Bratinščak, ter podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Janez Vencelj. V svojem nagovoru je ga. Marinič učence opozorila na pomen zajtrka v vsakdanjem življenju, saj prav oni zjutraj nujno potrebujejo energijo za aktivno delo pri pouku.

Po opravljenih delavnicah po razredih smo se skupaj podali še do šolskega igrišča ob Ščavnici. Le-to je skorajda identično podobo, kot jo ima danes, dobilo pred 40 leti. Prva večja sanacija se je nato izvedla leta 1998. Simbolno so učenci tvorili štiridesetico z željo, da v bližnji prihodnosti v bližini zraste tudi za njih šola s pripadajočim sodobnim športnim prostorom, slednjega je namreč že dodobra načel zob časa. Pri slovesnosti je prisostvoval tudi mag. Ervin Kosi, ki si je kasneje ogledal tudi naš vrtec.

Sledila je le še delitev učencev v skupine, ki so potem na različnih lokacijah v Cezanjevcih spoznavale nordijsko hojo, kolesarile, se kotalkale in rolale, iskale zaklade v bližnjem gozdu, se podale na pohod itd. Vse te aktivnosti zdravega življenjskega sloga so tesno vpete v mrežo Zdravih šol, katere del smo tudi mi.

S tem šolskim letom pa smo se vključili tudi v projekt Zmagujemo z vrednotami. Prav v tem in prihodnjem tednu je v okviru njega v ospredju vrednota modula UNIVERZALIZEM –  “spoštovanje različnosti in drugačnosti“. To vrednoto smo začutili tudi ta petek. Učenci od 5. do 9. razreda so aktivnosti na prostem izvajali v mešanih skupinah, kjer so lepo sodelovali in se družili. Ob izbiri aktivnosti so učenci spoznali, da imamo različne interese, pa se kljub drugačnosti nekje najdemo. Tretješolci in četrtošolci so ob obisku kmetije in čebelnjaka začutili tudi medgeneracijsko sodelovanje. Izvedli so tudi dobro delo, saj so grabljali listje v sadovnjaku.

Zapisala: Karmen Rauter

Fotografije: J. Lampreht, L. Rogan, M. Majcen, K. Sever, K. Nemec, M. Gospodarič