Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci v tednu otroka potekal projektni teden, povezan z obeleženjem 120-letnice najstarejšega dela šolske stavbe. Ob koncu leta tudi izid zbornika ob tej priložnosti.

Leto 2020 je za majhno šolo v Cezanjevcih, ki se ponaša z več kot 190-letno tradicijo šolstva v šolskem okolišu, prav posebno leto. Najstarejši del šolske zgradbe je star že 120 let. Stavba, ki je bila na trenutnem mestu po požaru v Cezanjevcih zgrajena leta 1900, se je v vseh dosedanjih letih večkrat dozidala, prezidala, preuredila … Njena podoba v središču vasi je v letošnjem letu prišla še posebej do izraza. Z obsežno sanacijo, ki jo je izvedla ustanoviteljica, Občina Ljutomer, je trenutno pravi biser kulturne dediščine. Kljub temu da nas vse prevevata ponos in hkrati hvaležnost, ne moremo mimo dejstva, da zgradba s svojim dolgoletnim poslanstvom trenutno še zmeraj ne izpolnjuje vseh standardov in normativov za izvajanje sodobnega vzgojno-izobraževalnega dela.  

Z aktivnostmi za obeleženje 120-letnice najstarejšega dela šolske stavbe smo začeli že v začetku tekočega leta. Z razpisanim likovnim natečajem smo februarja izbrali najboljšo risbico, ki je postala logotip naše šole v tem letu. V tem času se je pripravljal tudi zbornik, ki bo izšel ob koncu leta. Prinašal bo zgodovinski pregled najpomembnejših dogodkov, povezanih s samo šolsko zgradbo. Zajemal bo tudi oris kulturne in naravne dediščine krajev našega šolskega okoliša. Zbornik bogatijo tudi avtorski prispevki nekdanjih učencev in zaposlenih ter krajanov, povezanih s šolo v Cezanjevcih.

V tednu otroka se naše dejavnosti, povezane s 120. obletnico stavbe zaključujejo, saj smo izvedli projektni teden, katerega vrhunec sta predstavljala kulturni dan na temo Branje nas bogati in položitev časovne kapsule.  

Kulturni dan smo začeli z branjem in pogovorom ob izbranem literarnem besedilu. Ob tem smo se osredotočali na vrednote, ki jih že drugo leto zapored uresničujemo s projektom Zmagujemo z vrednotami. Ob tej priložnosti so si učenci naredili tudi svoja knjižna kazala. Vsak razred je za časovno kapsulo prispeval izdelek, v katerem se zrcalijo misli tega razreda.

Kulturni dan je zajemal tudi terensko delo. S pomočjo rešenih ugank so se učenci podali do izbranih obeležij v Cezanjevcih. Tako so se ustavili ob spomeniku dr. Ivana Gottweisa – v letu 1827 je bila namreč na njegovo pobudo ustanovljena šola v Cezanjevcih – ob cerkvi sv. Roka in Sebastijana, ob grobu družine Ribič in Stajnkovi grobnici, vrtcu, Ribičevi domačiji in grobu talcev, trikotnem obcestnem znamenju in Dunajevi/Novakovi domačiji, pogledali so skozi 2. Zeleno okno v ljutomerski občini in si ogledali razstavo, povezano z obeleževanjem 120-letnice šolske stavbe.

V petek, 9. 10. 2020, smo v virtualnem prenosu v živo obeležili 120. obletnico šolske zgradbe, s hvaležnostjo spregovorili o sanaciji šole in v  časovno kapsulo položili razredne izdelke, ki jih bomo odložili na podstrešju šole za pol stoletja. Če se nam uresniči dolgoletna želja po novi šoli v Cezanjevcih, bomo časovno kapsulo odprli že ob odprtju nove šole.

Prenosu se je pridružila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Le-ta je namreč že v svojem prispevku za prihajajoči zbornik učence naše šole izzvala s fotografijo. Kdor jo bo prepoznal na fotografiji iz 2. razreda in to sporočil na njen elektronski naslov, bo lahko med srečnimi izžrebanci za enodnevno opravljanje vloge županje.

Obogateni z vedenjem o naši preteklosti in z velikim optimizmom že tlakujemo pot do 200. obletnice šolstva v teh krajih, kjer na razpotju cest še zmeraj na široko odpiramo vrata hrama učenosti in s ponosom pošiljamo v svet »uka željno mladino« ter tako že mnogo let uresničujemo vizijo OŠ Janka Ribiča Cezanjevci.   

Zapisali: Karmen Rauter in Nataša Pušenjak

Fotografije: strokovni delavci šole

 

Oznake: , , ,