Učenci razredne stopnje so si ogledali zanimivosti gričevnatega dela šolske okolice. TD Stara Cesta smo čestitali za 20 let delovanja, ki zajema tudi področje ohranjanja lokalne dediščine.

V četrtek, 17. junija 2021, se je 72 otrok iz OŠ Janka Ribiča odpravilo na naravoslovni dan. Ker smo v začetku šol leta začeli spoznavali kulturne in naravne znamenitosti ravninskega dela šolske okolice, smo šolsko leto sklenili s spoznavanjem gričevnatega dela. Pri tem so nam bili v pomoč člani TD Stara Cesta.

Začeli smo pri gradu Branek, kjer smo spoznali, da je bil to nekoč najmogočnejši grad na Murski ravnini. Bolje ohranjen kot grad je grajski marof, ki stoji v bližini. Učenci so si na fotografiji Visherjeve vedute iz 17. stoletja pogledali, kako je grad izgledal v času, ko je bil najlepši in največji.

Naslednja točka, kjer smo se ustavili, je bil kip “Belega Petra”, kot ga imenujejo krajani Stare Ceste. Članica TD Stara, tudi nekdanja učiteljica in ravnateljica OŠ Janka Ribiča, Zinka Habjanič, je učencem predstavila zgodbo o kipu, ki je bil namenjen na grad Branek, vendar je iz neznanih razlogov ostal na Stari Cesti.

Pred zgradbo nekdanje šole in vrtca, smo si ogledali obeležje, ki nas opominja na prisotnost Rimljanov v teh krajih, ter studenec. Sprejela nas je predsednica turističnega društva, Marija Gaube. Ker društvo v letošnjem letu obeležuje 20 let delovanja, smo predsednici v zahvalo za dobro sodelovanje podarili zbornik Posute zvezdice za prihodnost.

Ogledali smo si eno izmed večjih mlak na tematski poti Od mlake do mlake ter pot nadaljevali po Mekotnjaku do Ruskega studenca. Tam nam je Albina Senčar, tudi nekdanja učiteljica šole in sedanja članica društva, povedala zgodbo o ruskih delavcih, ki so tem gozdu živeli v času gradnje železniške proge Ljutomer-Ormož.

Po prijetni ohladitvi v gozdu smo se poslovili od članic društva ter se odpravili proti šoli. Čeprav v mehurčku so učenci uživali v druženju v medgeneracijskem druženju na prostem.