MapDesign d.o.o. je skupaj s Sekcijo za kartografijo pri Zvezi geodetov Slovenije in v sodelovanju z Mednarodnim kartografskim združenjem (ICA) razpisala likovni natečaj z naslovom »OTROCI RIŠEJO SVET« za Nagrado Barbare Petchenik.

Nagrado Barbare Petchenik je ustvarilo Mednarodno kartografsko združenje (International Cartographic) kot spomin na podpredsednico tega združenja in kartografinjo, ki je večino svojega življenja delala s kartami povezanimi z otroci.

Učenci 7. in 8. razreda naše šole so pri pouku likovne umetnosti in izbirnem predmetu prav tako  upodabljali zemljevide na likovni način. Tema letošnje razstave je “Zemljevid mojega prihodnjega sveta”. Vsak si ga zastavlja drugače… nekateri ga vidijo v toplih, drugi v hladnih barvah… nekateri v duhu elektronike, robotike,… nekateri v optimističnih, drugi v pesimističnih odtenkih… mnogi izmed njih pa ga vidijo ujetega v epidemijo krutega virusa…

Tako si svet in zemljevid prihodnosti zamišlja GAŠPER BRUMNIK, učenec  7. razreda. S svojim likovnim delom z naslovom »V senci virusa« se je po izboru komisije uvrstil v izbor le šestih del, ki bodo poslana na Mednarodno tekmovanje za nagrado Barbare Petchenik in bo razstavljeno na razstavi ob Mednarodnem kartografskem kongresu v Firencah med 13. in 17. decembrom 2021.

Otroška dela, ki bodo izbrana za razstavo, bodo arhivirana v knjižnici Univerze Carleton v Kanadi. Videti jih bo možno tudi prek spleta.

Nagrade se podeljujejo vsako drugo leto v času mednarodne kartografske konference.

Čestitamo vsem sodelujočim učencem,  posebej pa Gašperju za izjemen uspeh.

Mentorica Mira Petek

Avtor: Gašper Brumnik