Na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci v tednu od 16. do 22. septembra obeležili Evropski teden mobilnosti.

V tednu mobilnosti smo učence, starše in prometne udeležence v okolici na različne načine osveščali o trajnostni mobilnosti.

Osrednji dogodek, s katerim smo sodelovali v aktivnostih občine Ljutomer ob Evropskem tednu mobilnosti, je bilo umirjanje prometa ob Vrtcu Cezanjevci in barvanje ceste.

Dogodek je potekal v petek, 24. 9.2021, saj nam je ob prvotno načrtovanem datumu zagodlo slabo vreme. Učenci predmetne stopnje so pri urah likovne umetnosti, pod vodstvom učiteljice Mire Petek, na cesto ob vrtcu slikali opozorilne znake za voznike. Slike na vozišču so moteč faktor za voznike, ki nato zmanjšajo hitrost vožnje. Našim najmlajšim so tako želeli omogočiti varnejše vključevanje v promet, v katerem so soudeleženi kot pešci.

Učenci so v celotnem procesu ustvarjanja opozorilnih znakov ovirali voznike, ki so morali upočasniti hitrost. Za varnost ustvarjalcev je poskrbela tudi radarska služba občine.

Najmlajši šolarji so se aktivno vključili v dejavnosti naše šole. Prvošolci so v tednu mobilnosti zaposlili svoje starše, ki so običajne prevoze z avtomobilom nadomestili z drugimi prevoznimi sredstvi ali gibanjem. Za trajnostni način mobilnosti so si prislužili srčke.

Naj zbiranje okolju prijaznih oblik mobilnosti traja celo leto. Na takšen način bomo prijazni do okolja, do izpostavljenih udeležencev prometa in do sebe.

 

Oznake: ,