8. 3. 2022 smo se ob 7:30 na dvorišču pred šolo zbrali sedmošolci, osmošolci in devetošolci. Vsi smo že nestrpno pričakovali odhod v Ljubljano.

Naša pot se je začela nekaj čez pol osmo, ko sta naš avtobus in kombi odpeljala iz Cezanjevcev. Do Ljubljane smo se vozili dve uri. Pred Ljubljano pa smo se ustavili na počivališču Lukovica. Tam smo pojedli naše sendviče. Ko smo prispeli v Ljubljano, je bilo lepo sončno vreme, a zaradi vetra zelo hladno.

Napotili smo se proti Cankarjevemu domu. Bil nam je všeč, ker je zelo velik in prostoren.  V Cankarjevem domu smo čakali kakšnih 10 minut, nato pa so nas spustili v dvorano, v kateri je bil oder na sredini, okoli njega pa so bili stoli. Dvorana nam je bila všeč, še bolj pa nam je bila všeč predstava, ki se je imenovala Prosto po Prešernu. V predstavi so nastopali trije igralci. Predstava nam je na moderen način predstavila tri Prešernova dela: Turjaško Rozamundo, Povodnega moža in Zdravljico. Predstava je ta tri dela povezovala v eno zgodbo.

Po predstavi smo pomalicali in si ogledali Trg republike. Nato smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina smo bili mi, sedmošolci, druga skupina pa so bili osmošolci in devetošolci. Sedmošolci smo šli najprej v Šolski muzej, kjer nas je vodička poučila, kako se moramo obnašati do gospodične učiteljice. Ko je gospodična prišla v razred, smo jo pozdravili z »Bog daj, gospodična učiteljica!« Ko nas je nekaj vprašala, smo ji odgovorili z »Gospodična učiteljica. Sem …« In nato smo povedali odgovor. Učiteljica je bila zelo stroga. Cel čas smo se morali držati ravno. Učiteljica je s sabo imela tudi palico, vendar ni nobenega udarila. Dva učenca pa sta, ker gospodične nista upoštevala, morala iti na osla ali pa na koruzo. Med uro smo se učili o lepem vedenju. Pojasnili smo pomen besede bonton. Brali smo tudi Šolske postave.

Po učni uri smo si sedmošolci ogledali še znamenitosti Ljubljane. Druga skupina, ki pa je ogled Ljubljane že opravila, pa je zdaj šla v Šolski muzej. Ogledali smo si Kongresni trg in znamenite stavbe, Prešernov trg, Tromostovje, Zmajski most, Prešernov kip, tržnico, Robbov vodnjak, Mesarski most … Po ogledu znamenitosti smo se vsi zbrali pred avtobusno postajo in se odpravili proti domu. Domov smo prišli ob 18:30.

Na žalost se je naša ekskurzija zelo hitro končala. Vsi učenci si zelo želimo, da bi se podobne ekskurzije ponovile čim prej.

Besedilo: Zala Rauter

Fotografije: Marija Majcen, Katja Nemec