V soboto, 4. 3. 2023, smo se že ob 9:00 zjutraj mladi nadobudni glasbeniki zbrali v palači Kazina v Ljubljani. Skupaj smo se odpravili v prečudovito dvorano, kjer nas je nagovorila profesorica z akademije za glasbo. Nato smo zapeli himno tega tekmovanja. Tekmovanje, ki sem se ga udeležila, se imenuje Slovenska glasbena olimpijada. Po himni se nas je 59 tekmovalcev razdelilo v dve skupini. Tisti, ki smo bili v prvi skupini, smo se odpravili v predavalnico. Profesorica, ki nas je spremljala, nas je klicala po imenu in nam razdelila pisne teste. Pisni testi so vsebovali poslušalske primere. To so bile slušne naloge. Te nam je predvajala in tako smo morali ugotoviti npr. kateri instrumenti igrajo, kateri pevski glas poje, katero delo je predvajano … Na koncu testa pa so bile naloge povezane z literaturo, ki smo jo morali preštudirati.

Ko smo odpisali, se je začel drugi, pevski del tekmovanja. Med pisnim in pevskim delom sem imela eno uro pavze. Najprej je sledil prvi del pevskega dela tekmovanja. To je bilo a vista petje. To je petje, ko prvič vidiš note in moraš sam brez spremljave zapeti melodijo in odtrkati ritem. Pri a vista petju sta me ocenjevali dve profesorici. Ponudili sta mi listke, ki sem jih žrebala. Nato sta mi dali minuto, da preletim note. Ko sem končala s petjem in ritmom sta me pohvalili in me napotili na petje pesmi, ki sem si jo izbrala.

Nadstropje nižje sta me v učilnici že čakali dve profesorici petja. Nato je sledil tretji in hkrati zadnji del tekmovanja – predstavitev avtorske skladbe. Med drugim in tretjim delom tekmovanja sem imela uro in pol časa za kosilo in pripravo. Tretji del je potekal v razkošni dvorani. Drugi tekmovalci so lahko poslušali tuje avtorske skladbe. Ocenjevali so nas trije slovenski skladatelji. Ko smo zaigrali, smo imeli nekaj časa zase. Nato je sledila zaključna prireditev, na kateri so povedali rezultate.

Sama sem osvojila srebrno priznanje.

Zapisala: Zala Rauter