V četrtek, 5. 10. 2023, so se učenci šole podali na pohod po novi učno-tematski poti “Pot po posutih zvezdicah”.

Informativne-interaktivne table povezane v tematsko-učno pot, mimoidoče seznanijo z zanimivim objektom, dogodkom ali naravno posebnostjo. Nastale so v nagrajeni raziskovalni nalogi učenk Zale Rauter in Nike Šparakl. Na slavnostni prireditvi, ki se je zgodila 28. septembra 2023, sta avtorici simbolično odprli pot, ki sta ju zasnovali. Na prireditvi smo se zahvalili ustanoviteljici, Občini Ljutomer, ki je je projekt finančno podprla, ter TŠD Branek, KS Cezanjevci in PGD Cezanjevci, ki sta pomagali pri postavitvi tabel.

Pot je poklon lokalnim lepotam, vsem našim prednikom in njihovi zapuščini. Čeprav je preteklost v zgodovino šole in kraja večkrat napisala kakšno bolj temačno poglavje, so določene osebe ali dogodki, znali osvetliti nebo kot zvezdice. Tako lahko učenci danes še vedno obiskujejo šolo, ki so jo obiskovali njihovi predniki in se učijo v maternem jeziku. Tam jim zaposleni, poleg učnih ciljev, skušamo privzgojiti tudi vrednote. Med njih sodi tudi spoštovanje do prednikov in domačega kraja.

In to so učenci vsekakor izkazali, saj so se na pohod odpravili pripravljeni, zagnani, odgovorni in PONOSNI. Marsikdo je kakšno točko na poti začinil še s kakšno pripovedjo ali zanimivostjo, ki jo je slišal doma in nam s tem dodatno popestril pohod. 7.50 km dolg pohod so opravili tudi prvošolčki in ravnateljica šole, ga. Brigita Hojnik.

Na pohodu smo si ogledali tudi čutno pot in gozdno-učno pot, ki so jih zaposleni postavili ob šolskem igrišču v lanskem šolskem letu.

Na koncu kulturnega dne smo tako sklenili, da so naši učenci kot “provi Prleki” zavedajo lepot in pomena svojega domačega kraja. Zato se ni bati, da bi zvezdice, ki so jih nekoč posuli naši predniki, kdaj ugasnile.

Pot so postavili prostovoljci lokalnih društev v avgustu 2023
Pot v dolžini 7.50 km so brez težav prehodili tudi najmlajši učenci šole in ravnateljica, ga. Brigita Hojnik.
Tematska pot v gozdu ob šolskem igrišču

Zapisala: Nataša Pušenjak

Fotografija: zaposleni

 

Oznake: , , , , , ,