Tehniški dan Pomoč v nesreči je potekal na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci v sredo, 25. 10. 2023.

Učenci in zaposleni so bili vključeni v vajo evakuacije, ki so jo izvedla gasilska društva: PGD BRANOSLAVCI, PGD CEZANJEVCI, PGD DESNJAK, PGD STARA CESTA-MEKOTNJAK, PGD VOGRIČEVCI in osrednja enota LJUTOMER. Pri vaji so prikazali gašenje požara v objektu šole in iznos ponesrečencev, uporabo vodnih virov ter preizkus medsebojnega sodelovanja med več gasilskimi društvi in drugimi enotami na enem mestu. Gasilci so pri vaji prikazali tudi reševanje ujetih učencev v višjih nadstropjih šole po spustnici. Pri vaji so sodelovali reševalci NMP Ljutomer z oskrbo učencev poškodovancev, policisti iz PP Ljutomer, ki so usmerjala promet in skrbeli za varnost, Regijski center za obveščanje Murska Sobota in redarska služba občine Ljutomer.

Vajo je vodil Sandi Jurša, poveljnik sektorja Cezanjevci, pomočnik vodje je bil Zvonko Polanič, namestnik poveljnika sektorja Cezanjevci ter vodje društev sektorja Cezanjevci. Celotno vajo je za opazovalce komentiral Andrej Trstenjak, poveljnik GZ Ljutomer.

Po izvedeni vaji so se učenci zbrali pri vrtcu v Cezanjevcih, kjer so si lahko ogledali gasilska, policijska in reševalna vozila z opremo ter prikaz gašenja gorečega olja.

Tehniški dan se je zaključil v šoli. Učenci so se vključili v različne delavnice na temo Pomoč v nesreči, kjer so risali ali pisali prispevke, izdelovali gasilska vozila iz papirja, naredili razstavo o dnevu, v jezikovni delavnici so v nemškem in angleškem jeziku spoznavali izraze, povezane s pomočjo v nesreči, prostovoljstvom, gasilstvom in reševanjem v primeru nesreč ter se naučili opraviti klic v sili v nemščini  in angleščini, raziskovali zgodovino gasilstva v našem kraju in izdelali plakat, izdelovali poučne družabne igre, ki jih bodo igrali mlajši učenci…

Učenci šolske ekipe prve pomoči so na lutkah, ki jih je posodilo Območno združenje Rdečega Križa Ljutomer, predstavili temeljni postopek oživljanja. Tako smo na šoli obeležili svetovni dan oživljanja, ki je bil 16. oktobra.

Zapisali koordinatorki tehničnega dne Jasna Lampreht in Nataša Pušenjak.

Foto: Jasna Lampreht, Katja Nemec, Marija Majcen, Tadeja Žalar, Karmen Rauter, Manja Gospodarič.

 

Oznake: , ,