Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos bo obeleževanje potekalo v petek, 17. novembra. Osrednja tema je kruh, ki je povezan z žiti in z izdelki iz žit, zato je tokratni slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Plakat krasi ilustracija naše priznane ilustratorke Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra, ki je objavljena v knjigi Babica pripoveduje. S tem ta dan obogatimo s slovensko kulturno dediščino. Poslušanje in branje pravljice Bogata in uboga sestra je odlično izhodišče za pogovor z učenkami in učenci. Na Radiu Slovenija so pravljico Bogata in uboga sestra posneli za oddajo Lahko noč, otroci! Pravljica bo premierno na sporedu zvečer 16. novembra 2023, ob 19. 45 na Prvem. 17. novembra bo pravljica dostopna na povezavi oddaje Lahko noč, otroci.

Pobudniki tedna slovenske hrane so z namenom povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika pripravili publikacijo Recepti z okusi Slovenije.

Na naši šoli bomo na ta dan pripravili tradicionalni zajtrk (mleko, maslo, kruh, med in jabolko) in z učenci izvedli kratke delavnice z naslednjimi vsebinami:

  • 1. razred: med,
  • 2. razred: mleko,
  • 3. razred: žita (kruh),
  • 4. razred: lokalno pridelano sadje in zelenjava,
  • 5. razred: pomen zajtrka,
  • 6. razred: slovenska hrana v literaturi (pregovori, pesmi, proza),
  • 7. razred: informacije na embalaži živil,
  • 8. razred: pijača (količina sladkorja v znanih komercialnih pijačah v primerjavi z vodo),
  • 9. razred: izračun energijske vrednosti tradicionalnega slovenskega zajtrka in poraba le te pri telesni dejavnosti.

Zapisala: Jasna Lampreht

 

Oznake: , ,