Osnovna šola Janka Ribiča Cezanjevci je pripravila kulturni program za proslavo ob dnevu upora proti okupatorju. Ob 80. obletnici so počastili talce, ustreljene pri Ribičevem mlinu, in vse žrtve okupacije v času 2. svetovne vojne.

Pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih je 25. aprila 1944 pod streli ugasnilo življenje 25-ih talcev. Na tak način se je okupator kruto maščeval za izgube v aprilskih bojih leta 1944, ko so s svojimi vohunskimi akcijami po naši okolici hoteli razbiti odporniško gibanje v Prlekiji. V bojih je padel tudi domačin Janko Ribič, po katerem šola nosi ime.

Na proslavi je bila slavnostna govornica mag. Olga Karba, ki je s prisotnimi delila izkušnjo njene družine v času 2. svetovne vojne.

Prisotni so bili tudi podžupan Občine Ljutomer, g. Janko Špindler, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer in Pokrajinskega sveta Združenja borcev za vrednote NOB Pomurja, g. Jani Prajner, delegacija Združenja borcev za vrednote NOB Hajdina in drugi predsedniki in predstavniki veteranskih združenj in organizacij.

Kulturni program so pripravili učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci pod mentorstvom učiteljev. V osrednjem delu programa so štirje liki v dramskem prizoru odstrli čustveno stiskov nekaterih domačinov v takratnem času, ki sta jo dopolnili dve Kajuhovi deklamaciji in skladbi Slovenec sem in Roža na vrtu cvetela je v izvedbi mladinskega pevskega zbora. Kot gostje so nastopili Lotmerški tamburaši.

Pogostitev ob zaključku proslave je pripravilo Društvo kmetic Ljutomer Razkrižje.

Besedilo: Nataša Pušenjak

Fotografije: Jasna Lampreht

 

Oznake: